Саме вони стають однією з мотивацій для дітей з не підконтрольної українській владі території Луганщини здобувати українську освіту.
На Луганщині підбили проміжні підсумки вступної кампанії абітурієнтів з не підконтрольної українській владі території області та лінії розмежування. Вже третій рік поспіль у Кремінній, Лисичанську, Рубіжному, Старобільську та Сєверодонецьку працюють освітні центри «Донбас-Україна». По консультації сюди звернулося майже 410 осіб. Окрім того, за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні створено відеоінструкцію для таких абітурієнтів. Обласна влада запевняє, що всі гарантовані державою умови — проживання в гуртожитку, стипендія та відповідні соціальні виплати для студентів з непідконтрольної частини області та лінії розмежування — буде виконано.
До речі, в регіоні впроваджують інноваційні підходи до викладання. Частина педагогів уже перейняли унікальний досвід поєднання науки з традиційним мистецтвом, ознайомилися з освітніми інноваційними кейсами країн ЄС та інших держав. Луганські вчителі дізналися, як навчити дітей робототехніки, інжинірингу, 3D-моделювання за допомогою недорогих матеріалів. Поширити отриманий досвід допоможе литовсько-український проект.