Голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко під час робочого візиту до Вашингтона (США) взяла участь у круглому столі з питань релігійних свобод. Захід відбувся під головуванням посла з особливих доручень Державного департаменту США з питань міжнародної свободи релігій Сема Браунбека. Також разом із послом України в США Валерієм Чалим Г. Гопко зустрілася з послом Семом Браунбеком.
Свій виступ очільниця парламентського комітету розпочала з вимоги до Росії взяти відповідальність за вбивство 298 пасажирів рейсу МН17, наголосивши на необхідності притягнути до справедливої відповідальності країну-агресора. Г. Гопко закликала міжнародну спільноту посилити вплив на Росію з метою забезпечення дотримання прав людини в тимчасово окупованому Криму та на Донбасі. Вона звернула увагу на те, що постійні утиски Росією свободи віросповідань тривають. Так само продовжуються релігійні переслідування та систематичне застосування тортур. Окремий наголос зроблено на критичній ситуації з політв’язнями Кремля та необхідності підтримки та рішучих дій міжнародних партнерів для звільнення заручників.
Голова Комітету у закордонних справах підтвердила відданість України принципам толерантності та недискримінації в українському суспільстві. Водночас Ганна Гопко розповіла про важливість отримання Томосу на автокефалію УПЦ. «Це історичне рішення зупинить втручання Москви та її політичний вплив на віруючих через церкву», — зауважила вона.
Під час зустрічі з послом з особливих доручень Державного департаменту США з питань міжнародної свободи релігій Семом Браунбеком говорили про підготовку до важливого міністерського засідання з просування свободи релігій, яке наступного тижня відбудеться у Вашингтоні. На зустрічі більш детально поінформовано про зусилля, спрямовані на здобуття автокефалії української церкви й наголошувалося на важливості міжнародної підтримки для забезпечення прав і свобод людини на окупованих територіях, звільнення політичних заручників.
Пізніше Г. Гопко і      В. Чалий зустрілися із представником Міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії Лорою Купер. Сторони обговорили питання подальшого двостороннього співробітництва в сфері безпеки та оборони. Лора Купер високо оцінила прийнятий Верховною Радою закон про національну безпеку. На її думку, він став важливим кроком на шляху поглиблення військово-технічної співпраці між двома державами. Водночас наголошувалося на важливості подальшої лібералізації системи оборонних закупівель та продовження реформування сектору безпеки та оборони. Представниця Пентагону запевнила у незмінності підходів Сполучених Штатів до України, відзначивши, що цю тему детально обговорювали лідери двох країн у рамках Брюссельського саміту НАТО.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.