Ситуація з дотриманням прав людини в окупованому Криму істотно погіршилася

Обшуки, залякування, тиск на бізнесменів, свавільні арешти, катування... І навіть вбивства. Це аж ніяк не весь перелік сваволі російських окупантів в анексованому Криму. Особливих утисків зазнають кримські татари та українці, які стверджують, що Крим — це Україна, без якої півострів не може окремо існувати. Про це вчора йшлося на прес-конференції, на якій був оприлюднений аналіз порушень прав людини на українському півострові у першому півріччі 2018 року.

Ситуація з дотриманням прав людини в окупованому Криму істотно погіршилася, зазначив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
«Будь-які спроби впливати на окупаційну владу, щоб зменшити репресії і звільнити політичних в’язнів — даремні. Джерело трагедії — російська окупаційна влада», — констатував народний депутат. Крім того, Р. Чубаров заявив, що, на жаль, за підсумками переговорів президенти США і Росії Дональд Трамп і Володимир Путін не сказали жодного слова на захист прав людини.
«Були сподівання, що президент США акцентує увагу на неприйнятності з боку Росії руйнування загальних принципів справедливості, прав людини. І не почули жодного слова від Трампа. Навіть навпаки, — акцентував увагу Рефат Чубаров. — Трамп своїми поведінкою і репліками майже заохочував Путіна в його розмірковуваннях».
Народний депутат нагадав, що у жовтні 1996-го, коли були напружені відносини між Америкою і колишнім Радянським Союзом, також не було часу для тривалої підготовки для зустрічі лідерів цих країн — Рональда Рейгана і Михайла Горбачова. Але тоді американський президент не ігнорував права людини і поклав на стіл переговорів список політичних в’язнів Кремля (до речі, в тому списку був і Мустафа Джемілєв). «На жаль, світ стає драматичнішим і переступає через права людини», — констатував народний депутат.
Однак він переконаний, що надалі треба посилювати тиск на Росію, поглиблювати санкції, актуалізувати закріплення кримської проблематики на міжнародних майданчиках і шукати нові аргументи, щоб заставити офіційну Москву не ігнорувати норми міжнародного права. «Треба постійно і чітко говорити світові про поновлення суверенітету і територіальної цілісності України. Не може бути сумнівів: Крим має бути деокупований».