Можливими причинами отруєння дітей у таборі «Орлятко» (Лиманський район Донецької області) могло стати порушення правил зберігання продуктів, недотримання норм гігієни працівниками харчоблоку табору або ж самостійне придбання дітьми неякісних продуктів. Про це заявила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Фейсбуці. Вона також зазначила, що вирушає на Донеччину, щоб розібратися на місці.
А поки чиновники з’ясовують обставини, станом на 18 липня в медзакладах області з ознаками гострої кишкової інфекції залишався 91 постраждалий з табору, зокрема 76 дітей і 15 дорослих із попереднім діагнозом «гострий гастроентероколіт» (на знімку: в одній із лікарень).

 

 

Тим часом було відібрано зразки проб харчових продуктів, води, змиви з об’єктів навколишнього середовища, обстежено персонал закладу. Результати, звісно ж, невтішні.
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив профільним міністерствам і відомствам вжити заходів за фактом масового отруєння дітей і перевірити інші дитячі заклади України.

Фото з сайту https://www.radiosvoboda.org

 

Під час проведення обстеження харчоблоку табору виявлено порушення санітарного законодавства: до харчоблоку допустили працівника з ознаками дисфункції кишківника; на роботу взяли працівників кухні без проходження належного медичного огляду; персонал не дотримується вимог особистої гігієни (зокрема відсутнє мило, антисептик, рушники для рук). Крім того, для харчування дітей використовують страви, які не входять до узгодженого Держпродспоживслужбою перспективного меню; відсутній журнал швидкопсувної продукції; не дотримуються товарне сусідство в холодильниках і температурні режими зберігання харчових продуктів.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів (Держпродспоживслужба) повідомила про закриття з 18 липня табору «Яструбок» (філія «Орлятка»), у якому сталося отруєння.
Утім, отруєння на Донеччині — це далеко непоодинокий випадок. На початку місяця на Київщині в таборі «Славутич» постраждали вихованці спортивної дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з художньої гімнастики. 
11 дітей скаржилися на розлади травлення, слабкість і головний біль. Ще одну восьмирічну дівчинку в тяжкому стані госпіталізували до реанімації. У прокуратурі тоді повідомили, що стосовно «Славутича» відкрито декілька справ про повернення майна в державну власність. За даними слідства, компанія-орендар незаконно провела його реконструкцію і безпідставно оформила право власності на дитячий табір.
Загалом в Україні понад 17 тисяч закладів оздоровлення та відпочинку, які цього літа приймають дітей. Утім, зважаючи на такі прикрі випадки, напрошується висновок, що рівень безпеки в багатьох із них не найкращий, і батьки не можуть бути впевнені щодо готовності таборів з питань пожежної безпеки, якості харчування, наявності медичних працівників, рівня підготовки персоналу, стану водойм, наявності рятувальників та низки інших питань, від яких залежить життя та здоров’я дітей.
Тому й виникають такі ситуації, а урядовці діють чомусь постфактум, а мали б працювати на випередження — ретельно перевіряти дитячі заклади на стадії їхньої підготовки до літнього сезону, а не після чергового інциденту.

Марина КРИВДА.