У Канаді в Торонто відбулося засідання Католицької районної шкільної ради (TCDSB). На ньому обстоювали викладання іноземних мов у низці денних інтернаціональних шкіл, у яких поруч із англійською та французькою вивчають мови різних етнічних груп. Українська для охочих також була щодня, п’ять разів на тиждень, аж до восьмого класу.

На знімку: активістки Надія Яшан, Оксана Соколик і Наталія Галич.

Такі наради TCDSB відбуваються щороку, на них ідеться, зокрема, й про скорочення вивчення мов етнічних меншин. Натомість місцеві громади стійкі у своєму бажанні навчати дітей рідної мови в денних школах, тому щоразу обстоюють це право.
«Цьогоріч у нараді взяли участь італійці, португальці, українці та греки, — розповідає уродженка Івано-Франківщини, а нині мешканка Торонто Надія Яшан. — Батьки й діти виступили з промовами перед управою TCDSB. Доводи були професійними,  інколи гострими, з чітким посиланням на законодавство. А нараді передували сотні листів до влади та шкільної управи від батьків, які обстоюють право своїх дітей вивчати рідну мову в школах. І їх почули».
Представники TCDSB проголосували за вимоги громади. Перемога — одна на всіх представників етнічних груп. Українців було чи не найбільше, бо розуміють, що діти мають знати рідну мову, незалежно від місця перебування.
Це ще не повноцінна перемога. Треба рішення від міністра освіти. Якщо воно буде позитивним, громадам не доведеться щороку підтверджувати своє бажання навчати дітей рідної мови на рівні англійської чи французької.
«Фактично всі діти в школі Торонто, де навчається мій син, говорять українською, хоч і народилися в Канаді, — підсумовує Надія Яшан. — Дехто ніколи на етнічній Батьківщині й не був, як і їхні батьки. Дуже допомагають у вивченні рідної мови й суботні школи, де я наразі працюю. На згадуваній нараді довелося піти на компроміс і погодитися на скорочення викладання рідних мов до чотирьох разів на тиждень. Однак і це — велика справа». 

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Надією ЯШАН.

Івано-Франківська область.