На Луганщині оголошено конкурс інвестиційних проектів на наступний рік, які можуть реалізовуватися за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. За словами директора департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму ОДА Сергія Медведчука, вимоги до таких проектів стають жорсткіші.

— Проекти мають бути комплексними, щоб їхня реалізація дала змогу розв’язати проблеми на 10—15 років, — роз’яснює чиновник. — Наприклад, якщо йдеться про школу, то проект має передбачити передусім термомодернізацію, санацію, зовнішній вигляд будівлі, внутрішній ремонт, а також обладнання кабінетів і наповнення навчальних програм.
Цього року зробили перший крок у цьому напрямі: ухвалені проекти, що передбачають термомодернізацію та санацію 13 шкіл області. На першому етапі планується виконання вимог енергозбереження, а далі — за програмою.
Ще на початку року голів територіальних адміністрацій націлювали не на кількість поданих проектів (50 чи 30, як це було раніше), а на їхню соціальну значимість. Тоді рівень відповідальності територіальних органів влади буде набагато вищим.
— Проект подається із уже затвердженою депутатами проектно-кошторисною документацією, а це означає, що вони добре подумали, прорахували і реально зважили свої можливості й необхідність певних планів, — пояснює Сергій Медведчук. — У цьому випадку ми розуміємо, наскільки цей проект необхідний і наскільки він відповідає стратегічному розвитку всієї області. Приміром, якщо це школи, то треба визначити, яке вони несуть навантаження і як виконують покладені на них функції. Краще, якщо це опорні школи. Але коли вони нечисленні, і їхнє функціонування в недалекому майбутньому — під сумнівом, то навіщо вкладати гроші в такі плани? В умовах децентралізації, створення об’єднаних територіальних громад, які одержують певні преференції в реалізацію своїх бюджетів, витрати мають бути адекватними. Залучення додаткових коштів може бути тільки на комплексні глобальні проекти.
Нинішнього року в області подано 247 проектів на загальну суму 1 млрд 380 млн грн. З одного боку, це добре, оскільки свідчить про активність громад, а з другого — як показав аналіз, 80 відсотків проектів не несуть комплексного навантаження.
Значними для області є реконструкція Білогорівського водогону, який забезпечує водопостачанням Лисичанськ, Сєверодонецьк і частину південно-західної території області, міст на шляху із Сєверодонецька до Лисичанська. До списку на реалізацію цього року також увійшли такі проекти, як облаштування обласної дитячої лікарні в Лисичанську та кадетського корпусу в Кремінній, продовження реконструкції обласної спортивної бази «Олімп» у Кремінній і будівництво тут каркасного спортивного залу.

Луганська область.