Великі та середні агрофірми на Херсонщині після тривалої кризи потроху починають відновлювати поголів’я худоби й створювати необхідну для неї інфраструктуру. 
 

Але постала інша проблема: як влити свіжу кров у тваринництво. Адже впродовж останніх 22 років, за даними Головного управління статистики Херсонщини, кількість ВРХ в області скоротилася в шість з лишком разів — з 686,9 тисячі до 102,1 тисячі. При цьому більшість власників худоби племінної роботи не веде — вона їм просто не по кишені. Тому потужнішим сільгосппідприємствам хоч-не-хоч, доводиться «брати курс на захід».

Скажімо, підприємство з Чаплинського району краю, яке вже має дійне стадо в три тисячі голів, нещодавно імпортувало з Данії 66 нетелів голштинської породи, і хоче придбати ще 136. Для новоселів — вони саме проходять карантин — уже збудували нове приміщення та доїльний зал, обладнані за останнім словом техніки. Це значні кошти, але тваринники певні, що витрати окупляться за рахунок збільшення надоїв та продажу молока екстрагатунку з високою жирністю та низьким рівнем бактеріологічного забруднення — таке в переробників завжди в ціні.

Херсонська область.

Тим часом

Вогнища африканської чуми свиней виникли у селах Кізомис та Надеждівка Білозерського району Херсонщини. Від хвороби загинули дві тварини, ще 115 довелося вилучити, щоб безкровно умертвити і спалити туші. У зону карантинного нагляду потрапили ще десять населених пунктів, мешканці яких утримують понад дев’ятсот голів свиней. За рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській ОДА в області обстежують місця торгівлі м’ясом та м’ясними виробами, зокрема на комунальних ринках, перевіряючи й документи про походження цієї продукції. Заборонено також забій свиней у домашніх умовах, повідомляє наш власкор Сергій Яновський.

З початку року вже зафіксовано 86 випадків африканської чуми в 19 областях.