На московський ринг наш Олександр Усик виходив під мелодію пісні «Браття», спеціально написаної для нього Василем Жаданом, де, зокрема, є такі слова:

А ми браття, як соколи,
В вольнім виросли краю
Не дамо свій край нікому,
Краще згинемо в бою.

Щаслива мить для нас настала, коли Олександр Усик стояв у центрі рингу, обвішаний здобутими важкою працею і великим талантом чемпіонськими поясами. Він став абсолютним чемпіоном світу в першій важкій вазі, виборовши одразу титули WBC, WBO, WBA, IBF, а ще — пояс журналу The Ring і трофей легендарного Могаммеда Алі, котрий розігрували вперше.

Фото з сайту www.sportarena.com

 

У Москві, в залі «Олімпійський», у присутності 30 тисяч уболівальників відбувся фінальний поєдинок Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS) між 31-річним українцем Олександром Усиком (15-0, 11 КО) і 24-річним росіянином (етнічним осетином) Муратом Гассієвим (26-1, 19 КО).
Отже, Усик — четвертий боксер у світовій історії, який виборов усі чотири чемпіонські пояси. Раніше це вдавалося лише Бернарду Гопкінсу, Теренсу Кроуфорду і Джермейну Тейлору.
Загалом склалося враження, що Усик виграв кожен із 12 раундів. Хоча протягом перших раундів відчувалася певна тривога. Адже нашому боксеру протистояв молодший за віком і відмінно вишколений суперник з нокаутуючим ударом. Але Олександр зовсім не хвилювався, а робив свою справу переконливо і красиво. І був справжнім господарем на рингу.
Ближче до середини поєдинку Олександр освоївся в рингу і став впевнено влучати комбінаціями. А в сьомому раунді у Гассієва з’явився великий синець під лівим оком. Своєю чергою росіянин почав пробивати нижче пояса, на що неодноразово звертав увагу рефері, але очок із Мурата так і не зняв.
У чемпіонських раундах (10—12) Усик почав показувати свою фізичну готовність, нарощуючи атакувальний темп, попри те, що до цього поєдинку готувався після травми. Під завісу бою наш боксер — олімпійський чемпіон Лондона-2012 — упіймав спортивний кураж і не дозволяв суперникові влучати в себе, «розстрілюючи» його з різних дистанцій.
Завершився поєдинок —  і ні в кого, навіть у Гассієва і його команди (варто зазначити, що вони поводилися достатньо чемно), сумнівів не виникало щодо переможця. Підсумкове рішення суддів, зрозуміло, було одностайним на користь Олександра Усика: 120:108, 119:109, 119:109.
Після бою Олександр Усик сказав такі слова: «Україно, миленька, рідна, дякую тобі за підтримку».

Фото WBSS.

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.