Наша газета відстежувала, як батьки учнів Млинівської гімназії борються за те, щоб зберегти «автономність» цього закладу. Адже рішення оптимізувати освітянські заклади у Млинівській ОТГ, що на Рівненщині, — об’єднати гуманітарну гімназію та ЗОШ № 3 — викликало обурення у батьків гімназистів, які вважають, що економити на добротній, якісній освіті дітей (майбутнього України) неприпустимо. Тим паче що за результатами ЗНО-2017 Млинівська гімназія посіла третє місце на Рівненщині.

Своє невдоволення батьки і громада прагнули донести і до місцевої, і до обласної влади, вдаючись до акцій протесту: двічі перекривали трасу, вдавались до голодовки, намагалися переконати депутатів на сесії Млинівської селищної ради. Коли правоохоронці не пустили майже тридцять батьків до сесійної зали, виник конфлікт, унаслідок якого травми отримали двоє поліцейських, а двадцятеро протестувальників, до яких правоохоронці застосували сльозогінний газ, звернулися по медичну допомогу.

Народний депутат України Олександр Дехтярчук (Дубенський виборчий округ № 154) від перших днів конфлікту був на боці батьків і педколективу Млинівської гімназії.

— Протести батьків гімназистів викликані бажанням керівництва Млинівської об’єднаної територіальної громади розв’язати проблеми з нестачею освітньої субвенції шляхом закриття Млинівської гімназії. Уже кілька місяців поспіль педагогічний колектив, батьківський комітет оббивають пороги як місцевої влади, так і Рівненської ОДА з конкретною вимогою: не допустити закриття гімназії, закладу, який дає хорошу освіту дітям.

На мій погляд, закриття гімназії є неприпустимим. Навіть брак освітньої субвенції не є причиною того, щоб іти на такий крок і втратити освітянську перлину Млинівського району. Я звернувся до Міністерства освіти і науки, яке є головним розпорядником коштів, із проханням допомогти Млинівській громаді вирішити питання освітньої субвенції за умови збереження гімназії, надавши додаткові кошти для освітньої субвенції. Вважаю неприпустимим розв’язання фінансових проблем громади шляхом скорочення видатків на освіту, — підсумував народний депутат України Олександр Дехтярчук.

Схоже, саме запит народного депутата України Олександра Дехтярчука спонукав заступника міністра освіти і науки Павла Хобзея приїхати на Рівненщину, щоб вивчити згадану проблему. До речі, службовці такого рівня дуже рідкі гості у глибинці, бувають все більше у Рівному та близьких до нього населених пунктах. Інакше б раніше відреагували на проблему у Млинові, не доводячи її до точки кипіння. Не зайве їм також побувати і на Рівненському Поліссі, де в деяких сільських школах (у селах з високою народжуваністю) бракує класних кімнат — учні навчаються навіть у теплицях, як, скажімо, в селі Дібрівськ Зарічненського району, бо школа затісна. Дізналися б вони і про те, що директори деяких поліських шкіл (у тому-таки Дібрівську та в Кідрах Володимирецького району) нині голову ламають, де навчатимуться цьогорічні першокласники, бо і для них бракує класів...

Упродовж двох днів у Млинівському районі, як передає прес-служба Рівненської ОДА, працювала комісія Міністерства освіти спільно з представниками управління освіти та селищної ради ОТГ, яка вивчала ситуацію щодо об’єднання чи необ’єднанння гімназії з третьою школою в один освітній заклад. Павло Хобзей відвідав млинівські ЗОШ № 1, №3 і гуманітарну гімназію. Поспілкувався з усіма сторонами конфлікту та ознайомив присутніх із висновками комісії, надавши рекомендації.

«Вивчивши всі документи та статистичні дані, комісія дійшла висновку, що всі три заклади Млинова різні, але освітні послуги надають однаково якісно. Немає разючої відмінності в результатах ЗНО, як озвучувалося раніше. Щодо плану оптимізації, то він стратегічно правильний, але, на жаль, на певному етапі не узгоджений із громадою, що й призвело до ускладнень та спротиву. Дивує мене також мережа освітніх закладів ОТГ, бо має 25 зайвих класів, з них у Млинові 13. Вона не раціональна і потребує додаткових витрат. Один із основних показників — розрахунок наповненості класів, але він у вас теж вищий за фактичний. Залишити гімназію і не проводити оптимізацію — це ознака того, що на 1 вересня ви заходите в новий навчальний рік без грошей і з боргами. Здійснити об’єднання, не дослухаючись до думки громади, — це теж недемократично і неправильно. Однозначно якесь рішення має бути прийнято», — зазначив Павло Хобзей.

А ось що сказав голова Млинівської ОТГ Дмитро Левицький: «У цій ситуації треба чітко розуміти, що Млинівська громада має 50 відсотків сільського населення та 50 відсотків міського, і потреби в наданні освітніх послуг мають бути однакові. Адже всі ми — платники податків. Зберегти одних за рахунок інших ми не можемо. Діти в нас однакові. Є вимога часу. Якщо ми хочемо жити по-новому, так, щоб децентралізація дала результат, то потрібно створювати нову культуру. Коли у громаді ворожнеча, то страждаємо і втрачаємо ми всі».

До речі, ухвалою Рівненського окружного адміністративного суду зупинено виконання рішення Млинівської селищної ради щодо об’єднання гімназії та ЗОШ № 3. Відтак у 2018-2019 навчальному році гімназія залишається окремим закладом.

Голова ОТГ Дмитро Левицький, якого обрала громада, з думкою якої він повинен рахуватися, має намір подавати апеляцію на це рішення суду. 

«Якби ми оптимізували мережу ще минулого року, мали б не лише економію коштів, а й факт поліпшення освіти як у Млинові, так і в сільській місцевості. Тепер навіть якщо суд визнає правильність і законність нашого рішення про об’єднання, то все одно нам доведеться утримувати цю мережу весь 2018-2019 навчальний рік. На жаль, ми втратили цілий рік», — не здається Дмитро Левицький.

«Ще раз наголошую: щоб відчути фінансову підтримку, потрібно оптимізувати освітню мережу. Не може громада більш як 50 відсотків усіх коштів витрачати тільки на освіту. Є ще інші галузі: медицина, спорт, культура, благоустрій тощо. Ніхто не повинен страждати в цій ситуації. Знайдіть шляхи вирішення всередині громади. Будьте солідарні. Від вашого рішення завтра залежатимуть ваші добробут і спокій», — закликав млинівчан заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Рівне.