Автолюбителі Херсонщини обурюються: щойно в області бодай частково полатали розбиті автотраси, як їх знову плюндрують перевантажені автопоїзди, що вивозять зерно нового врожаю на елеватори та в порти для експорту. Вони ставлять слушне запитання — а де ж співробітники «Укртрансбезпеки», котрі мають моніторити ситуацію на дорогах, і штрафувати водіїв-порушників? З’ясувалося, що в краї є три мобільні комплекси для габаритно-вагового контролю. Та за прямим призначенням працює тільки один — на посту «Консул» у Білозерському районі. Два інші контролюють не вантажівки, а... пасажирські перевезення на пунктах в’їзду-виїзду біля адміністративного кордону з окупованим Кримом та на приморських курортах.
«Для безпечної роботи комплексу габаритно-вагового контролю обов’язково потрібен спеціальний майданчик з аварійним виїздом, мінімальним кутом нахилу та спеціальними знаками. Таких майданчиків на Херсонщині немає, і ніхто їх не збирається будувати. Тому два комплекси ми використовуємо для контролю пасажирських перевезень — вони обладнані комп’ютерами з підключенням до Інтернету. Це завдання не менш важливе, — зазначив начальник міжрегіонального управління «Укртрансбезпеки» Ігор Пастух. — Однак на посту «Консул» наш комплекс також працює плідно: щодоби складаємо 10—12 актів на перевантаження автопоїздів із штрафами по 2—3 тисячі євро».
Виходить дивна ситуація: депутати й очільники місцевого самоврядування бідкаються, що коштів на ремонт доріг обмаль, а тут їх ще й розбивають. Але при цьому навіть пальцем не поворухнуть, щоб убезпечити залишки асфальтового покриття від роздавлювання перевантаженим транспортом. Ігор Пастух каже: щотижня підписує до двох десятків листів міським та сільським головам із пропозицією створити на під’їздах до населених пунктів майданчики для габаритно-вагового контролю, де могли б облаштовувати мобільні комплекси. Натомість отримує лише відписки: то грошей немає, то потреби в такому контролі чиновники, виявляється, не відчувають. Мабуть, чекати від держави чергової субвенції на латання ям легше та простіше...