ПАТ «Рівнегаз» разом з представниками державного підприємства «Рівнестандартметрологія» з початку року провели понад 11 тисяч планових повірок лічильників. Результати: 14 відсотків приладів непридатні для подальшої експлуатації через зношеність лічильного механізму або значну похибку вимірювання. Окрім того, виявлено 22 факти втручань у роботу приладів.
«Щодня на спеціальному обладнанні повіряється більш як сто лічильників газу. З них кожен п’ятий — непридатний до подальшої експлуатації через зношеність лічильного механізму або значну похибку вимірювання», — каже головний метролог ПАТ «Рівнегаз» Олексій Тарасюта.
«Рівнегаз» щорічно має повіряти 30 тисяч лічильників. За результатами планової повірки 20 відсотків лічильників визнаються непридатними для подальшої експлуатації — підлягають ремонту або заміні. На ці цілі товариству потрібно понад 8 мільйонів гривень, з яких у діючому тарифі передбачено лише 1,8 мільйона.
Повірка приладів обліку здійснюється у сервісних центрах ПАТ «Рівнегаз» представниками Рівненського науково-дослідного центру стандартизації, метрології та сертифікації. Якщо за результатами перевірки в лічильнику не виявлено жодних порушень, то прилад вважається справним та повертається споживачу, якщо ж прилад обліку визнано непридатним — газове господарство зобов’язане замінити його на нове.
«Періодична повірка лічильників газу проводиться безплатно для споживача. Але дехто відмовляє газівникам у доступі у своє помешкання для зняття лічильника на повірку. Найчастіше така відмова пов’язана із втручанням людей у роботу приладу для зменшення його показань», — додає Олексій Тарасюта.
У газовому господарстві зазначають: у разі недопуску споживача до помешкання, згідно з Кодексом газорозподільних мереж, працівники «Рівнегазу» складають акт про відмову, а розрахунки за спожитий газ проводитимуться за граничними нормами споживання. Так, за шість місяців цього року фахівці «Рівнегазу» вже склали 1294 акти про відмову допуску та зафіксували 22 факти незаконних втручань у роботу приладів обліку. Такі порушення, кажуть газівники, спеціалісти виявляють за характерними механічними пошкодженнями на відліковому механізмі, підробленими пломбами, фальшивими відбитками тавр тощо.

Ольга ЗАЙЧУК, 
фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Рівнегаз».

ЛИСТ ДО ТЕМИ

Я буваю в країнах об’єднаної Європи в гостях у рідних та друзів. Скажімо, у Польщі, де користуються газовими лічильниками такого ж виробника, як і ми, не знімають їх для повірок. Тож складається враження, що у нас такою процедурою просто підтримують ще одну чиновницьку структуру, у цьому випадку — «Рівнестандартметрологію». На мою думку, якщо лічильники так швидко виходять з ладу, то їх потрібно зняти з виробництва, замінивши надійнішими.

Любов ПАНФІЛОВА.

Рівне.