У рамках політики підтримки українців на окупованих територіях Кабінет Міністрів ухвалив рішення про виділення по 100 тисяч гривень сім’ям політичних в’язнів, які перебувають у тюрмах Росії та на окупованих територіях. Рішення озвучив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман учора під час засідання уряду. «Російська агресія триває, — сказав він. — Українська земля нині поневолена. Люди в окупації. Треба пам’ятати про кожного, хто потерпає від обмеження прав. — Ми ухвалюємо рішення про підтримку родин політичних в’язнів і виділяємо по 100 тисяч гривень». Водночас очільник Кабміну запевнив, що «уряд завжди підтримуватиме родини і робитиме все для визволення ні в чому не винних людей».

Відкриваючи засідання, В. Гройсман наголосив на тому, що уряд запроваджує процедуру електронних торгів ліцензіями на користування надрами, передусім газовидобутку, на платформі ProZorro. Також мають намір формалізувати рішення про запуск роботи Фонду енергоефективності. Стверджувати незалежність, передусім енергетичну, — надважливе завдання, підкреслив прем’єр. Він нагадав, що Україна, яка має великі природні запаси, завжди купувала газ у Росії. Колишня влада прихиляла коліна в той час, коли свої надра були закриті, занедбані і корумповані, зауважив він.

«Наша мета — відкрити геодані, дати можливість приходити бізнесу на основі прозорих аукціонів і добувати газ, щоб ми могли відмовитися від імпорту, — сказав В. Гройсман. — Тільки-но відмовимося, знизимо ціни і не будемо перебувати під впливом імпорту. Ми приймаємо рішення про відкриття даних, про запровадження аукціонів. У нас уже підготовлено 44 ділянки із запасом 150 мільярдів кубометрів газу, які потребують інвестицій, технологій, де працюватимуть українці».

Фонд енергоефективності — ключовий інструмент політики ефективного споживання ресурсів і відтак економної їх оплати, наголосив глава уряду. «Рішення так само впливатиме на наш енергетичний успіх», — зауважив Володимир Гройсман. Окремо він звернув увагу на реалізацію програми вдосконалення державних вугільних шахт, які також мають стати складовою державної політики енергетичної незалежності.

За словами Прем’єр-міністра, прийняття цих рішень наближує нас до енергонезалежності та помірних цін на енергоносії всередині країни.