У четвер пополудні президент РП Анджей Дуда підписав ухвалені Сеймом і Сенатом зміни до законів про Верховний суд (ВС), Вищу раду правосуддя (ВРП), Прокуратуру та судоустрій судів загальної юрисдикції, чим поставив крапку на надіях та позбавив противників «поневолення польського судочинства» підстав для подальших маніфестацій.

Прогнозованого експертами переголосування, у зв’язку з виявленою помилкою в тексті закону про ВС, не буде. В комюніке адміністрації глави Польської держави, інформуючи-обґрунтовуючи підпис А. Дуди під змінами, з цього приводу повідомили, що з офіційних пояснень керівника апарату Сейму, Бюро законотворення Сейму та ВРП «випливає, що це положення (з огляду на його перехідний характер), незважаючи на виявлену помилку, не викликає сумнівів конституційного характеру». Всі зміни вже опубліковані у «Віснику законів» і набувають чинності.

Тож депутати правлячої більшості з почуттям виконаного обов’язку, зокрема, що «забезпечили вдосконалення процедури діяльності ВРП у питаннях відбору кандидатів на посади суддів, зокрема суддів ВС», унеможливлюючи обструкцію дій ВРП у рамках оголошеного президентом конкурсу на заміщення вакантних посад у ВС, спокійно пішли на парламентські канікули.

Тим часом противники реформування судової системи не заспокоюються. У четвер ввечері під Президентським палацом у Варшаві та в низці міст пройшли маніфестації протесту. Несподівано велелюдною, на відміну від попередніх днів, стала кількатисячна маніфестація на Краківському передмісті (вулиця, на якій знаходиться палац глави держави) у Варшаві. Люди прийшли з прапорами Польщі та ЄС, свічками-лампадками (акція «Ланцюг світла») та транспарантами з написами: «Вільні суди», «Конституція: Так, демагогія ПіС: Ні». З імпровізованої сцени кожен міг сказати, чому він протестує. Учасники принесли чотириметровий, вирізаний з фанери, макет авторучки, котрий, як пояснили, символізує, що президент підписує всі закони, які правляча партія кладе йому на стіл. Також організували хепенінг: до прозорої урни збирали кулькові ручки для президента та підписи під «розірванням трудового договору з президентом».

Протестувальники в різних містах скандували, зокрема: «Усі разом кулаки вгору, повалимо диктатуру», «Геть з комунізмом», «Наша зброя - солідарність», «Ви порушуєте конституцію, ми робимо революцію». У Варшаві поліція застосувала сльозогінний газ, як твердить її речник, у відповідь на застосування газу маніфестантами. Кількома днями раніше поліцейськими було застосовано силу до кількох маніфестантів у столиці, а на периферії затримано мешканку Варшави за те, що вона в двох містах на депутатських приймальнях правлячої партії поверх назви ПіС (Право і справедливість) написала ПОРП (Польська об’єднана робітнича партія - назва компартії, що правила в країні до демократичних перетворень 1989 р. - Ред.): її відпустили, повідомивши, що інкримінують «пропаганду тоталітарного ладу» (за що загрожує до двох років позбавлення волі).

Впроваджені правлячою більшістю зміни критикують омбудсмен, товариства польських суддів «Юстиція» та «Феміда», Гельсінський фонд з прав людини та Верховний суд, де твердять: «Відбувається взяття ВС під контроль правлячою партією». В опозиції розпачливо-песимістично стверджують, що «поділу влади на три гілки та верховенства права в країні вже немає, а партії влади залишилось взяти під контроль лишень дві інституції - омбудсмена та приватні ЗМІ».