Щоб навести лад у системі обліку тепла і води у будинках, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України запроваджує відстеження стану оснащення будівель лічильниками та процедуру обміну інформацією між органами влади. Контроль здійснюватиметься через створення доступної, прозорої та публічної бази даних про оснащеність будинковими лічильниками.
Це стало можливим після прийняття Постанови Кабміну «Про затвердження порядку здійснення моніторингу стану оснащеності вузлами комерційного обліку та обміну інформацією між органами влади», розробленої на виконання Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», повідомляє прес-служба Геннадія Зубка.
Коментуючи прийняття урядом цієї постанови, віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко наголосив, що відтепер органи місцевої влади зобов’язані подавати інформацію про кількість встановлених у регіонах будинкових лічильників. Це дасть можливість проводити публічне відстеження, і кожен зможе перевірити інформацію, яка щомісяця оприлюднюватиметься на сайті Держенергоефективності.
Окрім того, з’являється інструмент контролю виконання монополістами Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». «У разі виявлених порушень щодо строків встановлення лічильників, їх заміни або невідповідності технічним регламентам, Держенергоефективності зобов’язане передати цю інформацію Держпродспоживслужбі для подальшого притягнення порушників до адміністративної відповідальності», - наголосив Геннадій Зубко. А це напряму стосується споживачів, адже завдяки повноцінному обліку води та теплової енергії вони платитимуть лише за спожиті ресурси, а не за встановленими нормами.