Через часті дощі підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області додалося роботи. 

На знімку: дощові потоки нанесли на дорогу камінь і землю в селі Незвисько Городенківського району. 

За останні дні рятувальники здійснили низку заходів з укріплення берегових ліній на річках Бистриця Солотвинська та Бистриця Надвірнянська. Разом із комунальниками укріпили піском і великогабаритним камінням дамби, що обвалилися. Негода завдає чимало збитків і автодорожникам. Скажімо, з пагорбів Дністровського каньйону дощові потоки знесли каміння, землю та дрібну рослинність на трасу Р-20 Снятин — Тязів біля села Незвисько. Все це створювало перешкоду руху транспорту. Тож працівники Городенківської ДЕД змушені були застосувати грейдер для розчищення шляху після зливи.
Внаслідок дуже сильних дощiв на річках басейнів Черемоша, Прута і Сiрету очiкується новий підйом рiвня води на 0,5—1 м. Так само — на річках Дністер та Ворона, де вода вийшла на заплави. За прогнозами, сильні грози, град зі шквалистим вітром триватимуть.
Рятувальники застерігають, що у разі сильних злив можливе формування значного місцевого та схилового стоків. У горах зберігається загроза утворення локальних селевих потоків. Тож туристи мають бути готовими до негоди й дотримуватися правил безпечного поводження під час подорожей.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

 

ТИМ ЧАСОМ

Минуло 10 років відтоді, як циклон, що вирував над Карпатським регіоном 22—28 липня 2008-го, спричинив потужні зливи та паводки. Найбільше від стихії постраждала Івано-Франківщина. «До зони дії факторів надзвичайної ситуації потрапила вся область. Загальна чисельність потерпілого від стихійного лиха населення становила 73 268 осіб. Було відселено 7 058 та евакуйовано 2 310 осіб», — так згадує ті події начальник управління ДСНС в області Володимир Чернецький на своїй сторінці у Фейсбуці. Внаслідок надзвичайної ситуації тоді загинуло 25 осіб, з них 7 дітей.