На території України вперше за тривалий час (із 2013 року) почала стабілізуватися ситуація на ринку праці: відбулось зростання чисельності зайнятого населення та зниження рівня безробіття.

Про це заявив виконуючий обов’язки Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко (на знімку) під час наради служби щодо підсумків роботи за перше півріччя та визначення пріоритетних завдань діяльності до кінця нинішнього року, яка проходила в Херсоні.

«Покращення ситуації на ринку праці є наслідком поступового економічного зростання. Зростання ВВП у І кварталі становило 3,1% порівняно з І кварталом минулого року. Кількість вакансій у базі даних служби зайнятості збільшилась на 8% — до 616 тисяч. Кількість працевлаштованих за сприяння державної служби зайнятості становила 428 тисяч осіб, 47% з них було працевлаштовано оперативно, до надання статусу безробітного», — наголосив В. Ярошенко.
За його словами, зростання чисельності зайнятих до 16 мільйонів осіб — це позитивна динаміка, а зниження рівня безробіття до 9,7% за методологією МОП є показником, що характеризує поступовий вихід ринку праці із кризи. Однак рівень безробіття в Україні все-таки вищий за показники майже всіх країн ЄС (середній рівень безробіття в ЄС — 7,4%).
Як зазначив керівник служби, серед основних проблем — професійно-кваліфікаційний дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Зокрема, 70% випускників освітніх закладів здобувають вищу освіту і лише 30% — професійну. Хоча в Європі показники протилежні. Як наслідок, в окремих містах серед зареєстрованих безробітних понад 80% мають вищу освіту (Одеса — 89%, Київ — 87%, Львів — 85%, Харків — 82%, Дніпро — 80%). Водночас найбільший попит у роботодавців на кваліфікованих робітників (це швачки, слюсарі, електромонтери, електрогазозварники, муляри, маляри, монтери колії, бетоняри, водії, трактористи, токарі, столяри, пекарі тощо).
Ще однією проблемою є значні обсяги неформальної зайнятості. За даними Держстату, в неформальному секторі економіки зайнято 3,5 мільйона осіб — це 22% зайнятого населення. Але в реальності ці цифри можуть бути більші. Ще одним негативним чинником на ринку праці є невисокий рівень заробітної плати порівняно із країнами ЄС, що посилює проблему трудової міграції.
Серед основних завдань пріоритетних дій уряду до 2020 року визначено сприяння продуктивній зайнятості, проведення реформи ринку праці та розвиток послуг у територіальних громадах.
На сьогодні завершено реорганізацію служби в частині зміни організаційної структури. У результаті реорганізації із 517 базових центрів зайнятості 55 залишилося в статусі юридичної особи, 429 перетворено на філії. При цьому з базового на регіональний рівень передано адміністративно-господарські функції, зокрема нарахування допомоги з безробіття. Наразі вивчається питання щодо можливості передачі ще деяких функцій на обласний рівень. Передача функцій дала змогу збільшити чисельність працівників, які надають послуги клієнтам служби зайнятості.
«Ми впроваджуємо інноваційні підходи на засадах рекрутингу, нові онлайн-сервіси, налагоджуємо комунікацію з роботодавцями щодо підбору персоналу шляхом електронного спілкування», — підкреслив В. Ярошенко.
Для запобігання ризикам довготривалого безробіття із січня нинішнього року запроваджено профілювання безробітних та соціальний супровід під час і після працевлаштування за підходом кейс-менеджменту.
Профілювання пройшли 250 тисяч осіб, із них 16 тисячам громадян, що належать до уразливих категорій, запропоновано надання соціальних послуг за підходом кейс-менеджменту.
Кількість безробітних, які навчалися в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, зросла на 18% і становила 31 тисячу людей. Зростання відбулося в 15 регіонах, найбільше навчалися у Харківській, Івано-Франківській, Волинській, Житомирській, Полтавській та Закарпатській областях.