На Кіровоградщині розпочалася задуха риби, яка спостерігається вже багато років поспіль.

Цьогоріч в Устинівському районі (на знімку) у річці Березівка рятувальники зібрали майже 500 кг мертвої риби та захоронили її, щоб не допустити поширення хвороботворних інфекцій. Повідомила про надзвичайну подію голова Устинівської РДА О. Анісімова-Шило.

Проби води, відібрані співробітниками Долинського державного управління екології та природних ресурсів, доставлені до Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області. За попередніми результатами аналізів замор риби виник унаслідок так званого цвітіння водоростей. А цвітіння, як уже давно наголошують вчені, відбувається через створення на річках водосховищ, встановлення різноманітних дамб, гребель та інших гідроспоруд, що сповільнюють течію, у результаті чого утворюється значна частина мілководь, які добре прогріваються в літню пору і мають уповільнений водообмін. Надто сприяє цвітінню потрапляння у водні артерії великої кількості хімічних речовин. Таких як добрива, гербіциди, миючі засоби. У період високих температур саме вони спричиняють буйне цвітіння, а потім розкладання органічних речовин, внаслідок чого поглинається величезна кількість кисню.
Винахідники ж запевняють, що ефективною боротьбою з мікроскопічними організмами може стати збирання їх спеціальними суднами та повторне використання як добрив або ж виготовлення з них паперу, картону, лаків тощо. Щоправда, сподіватися на провадження такої господарської діяльності в найближчому майбутньому, мабуть, не варто.
Тож не виключено, що й цьогоріч наступними об’єктами екологічної трагедії стануть Інгул (на якому торік такі явища спостерігалися в багатьох місцях, в т. ч. — у самому Кропивницькому) і навіть Дніпро. Адже вже сьогодні жителі Світловодська, розташованого на березі Кременчуцького водосховища, потерпають від смороду, спричиненого масовим розвитком фітобактерій та інших мікроорганізмів. Схоже, бездумне, безконтрольне господарювання дає дедалі більше негативних результатів.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото з сайту управління ДСНС у Кіровоградській області.