З 1 серпня в Києві та Кіровоградській області вимикається аналогове мовлення. Це перші регіони, які випробують на собі технологію цифрового мовлення.
Зокрема, від аналогу в цих регіонах відійдуть загальнонаціональні телеканали «1+1», «Інтер», «Україна», «ПРЯМИЙ», «ICTV», «НТН», «М1», «ТЕТ», «5 канал», «СТБ» «Новий», «К1». У Києві на цифру також перейде телеканал «Київ», а в Кропивницькому — «TTV» та «МЕГА».
Тож ті глядачі, які не мають спеціальних тюнерів, повинні обрати інший тип мовлення: кабельний, інтернет-мовлення, цифровий або супутниковий. Утім, користувачі, які ще не відмовилися від аналогу, зможуть переглядати «UA:Перший» та кілька місцевих каналів. До того ж аналог залишиться у деяких регіонах. Так, до 1 січня працюватимуть в аналогу місцеві мовники, які не мають ліцензій на цифрове мовлення, «UA:Перший» та телеканали на територіях біля кордону з Росією. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, аналогове мовлення збережеться на територіях з особливим режимом мовлення. Це території, що межують з Кримом, райони Донецької і Луганської областей.
Завершити перехід на цифровий стандарт мовлення планують до травня наступного року. Це, як зазначають у Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, дасть змогу дивитися телеканали з якіснішою картинкою і кращим звуком, а також звільнить частоти під інші напрями, приміром FM-радіо чи швидкісний 4G-інтернет.
Варто зазначити, що вимкнення аналогового мовлення торкнеться лише тих глядачів, які користуються звичайними хатніми або зовнішніми антенами та мають телевізори старого зразка. Ті ж, хто дивиться кабельне чи супутникове телебачення, змін не помітять.

Вл. інф.