Протягом останніх тижнів національна валюта, хоч і незначно, та все ж знецінюється. Днями вартість долара впритул наблизилася до психологічної межі у 27 гривень.

У Нацбанку пояснили, що курсові коливання спричинили «активне проведення компаніями операцій з перерахування дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 мільйонів доларів) та вихід нерезидентами з облігацій внутрішньої державної позики (з початку липня обсяг ОВДП у портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 мільярда гривень)».

Також, за даними регулятора, на курсову динаміку впливали значні обсяги повернення ПДВ наприкінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівку, зокрема з боку тіньового аграрного сектору у зв’язку з початком сезону.

НБУ підтвердив, що для врегулювання ситуації неодноразово виходив з валютними інтервенціями — з початку минулого тижня на ринку було продано 148 мільйонів доларів.

Фінансові експерти погоджуються, що коливання курсу національної валюти наприкінці липня було очікуваним через перелічені чинники. Однак, на їхню думку, ключове питання: що буде з гривнею не зараз, а у вересні. Зокрема, інвестиційний банкір Сергій Фурса переконаний, що на початку осені сезонні чинники знову зумовлять послаблення курсу. Він нагадує, що базовий прогноз на кінець року передбачає курс гривні до долара на рівні 29,0—29,5.

Водночас і державні, і громадські експерти згодні з тим, що курс національної валюти значною мірою залежатиме від домовленостей з МВФ. Без чергового траншу утримати гривню на прогнозованому рівні буде складно. Проте вимоги фонду ще не виконано.

Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати майже 17 мільярдів доларів. У фонді наполягають, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію (що вже зроблено), створити Антикорупційний суд (відповідний закон теж ухвалено) та урегулювати питання з цінами на газ для населення.