Нашим батькам, а особливо бабусям, абсолютно не зрозуміло, чому ми — сучасні дівчата — здебільшого ходимо «патлатими», з розплетеними косами. Навіть у морозну й сніжну негоду не приборкуємо гриви шапками, а залишаємо поверх курток. «Невже тобі не заважає довге розплетене волосся? — завжди допитується моя мама. — Воно ж лізе в очі, в тарілку, затуляє світ Божий, і взагалі — дратує і тебе, і оточуючих!»

Я з нею абсолютно не згодна. А от директор нашої школи підтримує її на всі сто. На батьківських зборах він щоразу вмовляє мам і тат звернути нарешті увагу на те, в якому вигляді їхні доньки виходять з дому. І щоразу погрожує закупити на всіх довгокосих школярок заколки і роздавати їх перед уроками біля входу в навчальний заклад.
Давайте спробуємо розібратися, що з цього приводу думають мої однолітки.
Аня Решетник, учениця 8-го класу (на знімку праворуч):
— Дівчата ходять з розпущеним волоссям, щоб привернути увагу, або для того, щоб сподобатися конкретному хлопцю. Особисто я ходжу в школу з розпущеним волоссям лише тому, що мені так подобається. Я відчуваю себе достатньо комфортно і, виходячи з дому, навіть не задумуюся над зачіскою. Це зручно: жодної мороки. Це також відіграє неабияку роль.
Ярослава Ковальчук, студентка 1-го курсу (на знімку внизу):
— Коли навчалися мої батьки, правила були для всіх однакові: шкільна форма і туго заплетені коси для дівчат. Нині зовсім інший час. І ходити дівчині з розпущеним волоссям у школі, думаю, можна! Це завжди було і буде гарно і стильно. Адже ми живемо у двадцять першому столітті!
Юля Романенко, учениця 10-го класу (на знімку праворуч):
— Учителі постійно кажуть, що дівчина з розпущеним волоссям має вульгарний і неакуратний вигляд. Можливо, вони мають рацію, але, наприклад, мені незручно вранці, особливо коли поспішаю, думати про зачіску. Я — за свободу вибору! Дівчата мають право ходити з такою зачіскою, з якою відчувають себе впевнено.
Аня Мазниченко, учениця 10-го класу:
— Чому я ходжу з розпущеним волоссям? Мабуть, тому, що мені так комфортно. І вважаю, що більшість дівчат почуваються комфортно саме з розпущеним волоссям, наприклад, через деякі комплекси. Для багатьох красиве, розпущене волосся — прояв краси і жіночності, дівчата вважають, що вони набагато симпатичніші без різних кіс, хвостиків і пучків. Не знаю, як кому, але комфорт для мене — це головне.
Іра Яковлева, учениця 9-го класу:
— Особисто я нечасто ходжу з розпущеним волоссям. Намагаюся прибрати пасма, бо вони мені заважають. Не бачу проблеми в тому, щоб вранці витратити п’ять хвилин, щоб заплести, укласти, зафіксувати довге волосся і піти в школу. Так набагато гарніше: волосся — це наша окраса. Хоча нині і вчителі часто дозволяють собі ходити з розпущеним волоссям.
Фото надані учасниками опитування.
Зверніть на мене увагу, я вже доросла
— Здебільшого з розпущеним волоссям ходять дівчата зі старших і середніх класів, — коментує модну тенденцію психолог Бучанської СЗОШ № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов Оксана Сімороз. — Це пов’язано з перехідним віком, особливо тоді, коли дівчина хоче сподобатися одноліткам і привернути до себе увагу. Однозначно простежується вплив ЗМІ, улюблених фільмів з красунями, реклами...
Але, хочу нагадати дівчатам, що розпущене волосся не гарантує, що на вас стовідсотково звернуть увагу. 
Недарма ж кажуть у народі, не суди по одежі, суди по розуму. Вміння спілкуватися з оточуючими, налагоджувати контакти, позитивно мислити і насолоджуватися життям, таким, як воно є, — це набагато важливіше, ніж зачіска.
Наостанок я б сказала, що у школі розпущене волосся заважає, передусім — навчатися. І хочу зауважити, що наші дівчата і без розпущених кіс дуже гарні!
Вам подобається полоскати волосся в супі чи так списувати легше?
— У тебе має бути акуратний зовнішній вигляд, якщо вже ходиш з розпущеним волоссям. Красива форма і здорове волосся — ось що треба, щоб мати гарний вигляд, — переконана медпрацівник Бучанської СЗОШ № 5 Марія Лазарівна. — Погодьтеся, розпущене волосся заважає більше, ніж заплетене у коси. Наприклад, у їдальні, коли падає в суп. Воно шкодить зору, коли учениці пишуть з-під волосяної завіси. Я вважаю, що в школі розпущене волосся — неприйнятно.
На морозі кучері тьмяніють і втрачають природній блиск
— Холод робить волосся сухим і пошкодженим, — стверджує стиліст-перукар Руслан Гуров. — Але якщо дуже хочеться покрасуватися волоссям на морозі, то треба добре підготуватися, використовувати засоби термозахисту. До слова, я помітив, що волосся у жінок, які займаються моржуванням, втрачає блиск, стає тьмяним, зневодненим. Розпущене волосся часто плутається, січеться, тому воно має бути добре доглянутим.
Для цього необхідно постійно використовувати різноманітні бальзами (обов’язково прочісуючи їх уздовж волосся), робити маски з масел, які спочатку треба розтерти в руках, а потім наносити на волосся.
Це — не зачіска. Це — вмістилище твого духу!
— В українській народній культурі, як і в культурах багатьох народів світу, волосся вважається вмістилищем духу, — розповідає етнолог Галина Бондаренко. — Саме через наділення волосся особливою життєвою силою, енергією плодючості (сексуальності) обряди з волоссям символізували перехід людини з одного її статусу (вікового, соціального) в інший. Особливу зачіску — оселедець — мали козаки, майбутнім солдатам-рекрутам брили голову, під час прийняття духовного сану постригалися. Перед весіллям розплітали молоду. Після весілля вона входила в рід молодого, тепер йому мала належати енергія плідності, яку випромінювало її волосся, і відтепер воно мало бути покритим хусткою чи очіпком.
Ідеальною зачіскою молодих дівчат традиційно вважалася «голівка гладка»: акуратно зачесана голова із волоссям, заплетеним в одну чи дві коси. У волосся вплітали кольорові стрічки (бинди, уплітки), на свята дівчата одягали віночки, пов’язували голову широкою стрічкою. У Карпатах прикрашали зачіску пір’ям.
Поява дівчини на людях з розплетеним чи розшурханим волоссям колись свідчило про проблеми в її особистому житті. Або косу розплели їй люди, як у пісні, на знак безчестя (при втраті цнотливості до шлюбу, народженні позашлюбної дитини), або у неї в родині хтось помер (на знак жалоби рвали на собі волосся). З розпущеним волоссям, за народними уявленнями, ходили лише чаклунки, та й то — вночі.
Однак сучасне жіноцтво давно вже не зважає на прадавні забобони й перестороги предків. Кажуть, сексуальності забагато не буває...
Досліджувала тему Милана ОПАНАСЕНКО.
Заплітатися зранку — сама морока.
Фотоетюд Сергія КАСІМОВА.
Первомайськ Миколаївської області.