Кошти на програму «Нова українська школа» надають не одноразово, а помісячно, по жовтень включно. Тобто пізніше, ніж «першачки» сядуть за парти. Який вихід із ситуації шукають у Калинівському районі на Вінниччині?

Коштів мало, надійшли із запізненням

Понад мільйон гривень державної субвенції передбачено на фінансування 27 шкіл Калинівського району за програмою «Нова українська школа».

— Якщо бути точним, загальна сума становить 1 мільйон 72 тисячі 600 гривень, — розповів «Голосу України» начальник відділу освіти Калинівського району Сергій Ференець. — Усе одно вона не покриває потреб на придбання необхідного методичного обладнання, парт, комп’ютерів, створення освітніх зон у кожному класі. Їх, нагадаю, має бути вісім.

Пан Ференець навів такі розрахунки. Якщо кошти на придбання методичного забезпечення та технічного оснащення розділити на 27 шкіл, то виходить приблизно по вісім тисяч гривень. За них треба закупити комп’ютер, принтер, інше оснащення. Чи вистачить?..

Про проблеми у підготовці перших класів Сергій Ференець говорив на сесії районної ради. Нагадав про ще одну умову, без виконання якої грошей не дадуть. Йдеться про співфінансування. Десять відсотків вартості витрат мають віднайти місцеві органи самоврядування. Щоправда, це питання вирішено. За його словами, всі сільради району долучилися до фінансування потреб перших класів. Утім, суми надають різні — від 50 до п’яти тисяч гривень. Співрозмовник уточнив, що за них зараз закуповують методичне забезпечення. З районного бюджету виділяють 120 тисяч гривень. Сподіваються і на сім комп’ютерів та принтерів, що їх обіцяли закупити за кошти з обласного бюджету. Ще для шести класів ноутбуки придбали сільські ради. В окремих школах передають для першого класу наявний комп’ютер.

Тим часом держава переказала першу суму тільки наприкінці червня. Співрозмовник зауважує, що зроблено це із запізненням. До того ж кошти зараховані на «Капітальні видатки». За словами пана Ференця, це ускладнює проведення розрахунків.

Простіше, якби фінанси зарахували на «Поточні видатки». — До кого тільки не зверталися, щоб урахували зауваження освітян, — каже керівник освіти району. — Марна справа. Всі придбання робимо з коліс. І через те, що фінансування отримуємо із запізненням, і через бюрократичну тяганину з їх використанням... Аби справитися до першого вересня, просимо постачальників надати необхідні матеріали в борг. Умовляємо, обіцяємо з часом розрахуватися. Уже провели торги на закупівлю методичного забезпечення. Визначили фірму-переможця, яка забезпечить меблями. Дуже напружений період.

Створили вчительський резерв

Два перші класи Калинівської загальноосвітньої школи № 2 торік брали участь у пілотному проекті за програмою «Нова школа». У відділі освіти пояснюють, що це дало можливість вчителям початкових класів з інших шкіл ознайомитися з вимогами нового документа. Простіше кажучи, всі вони побували на уроках у «першачків» з школи № 2. Крім того, в районі провели 82 методичні семінари. Ті, хто навчатиме за новою програмою, самі підвищували рівень знань в Академії неперервної освіти в обласному центрі. Були також заняття за спеціальною програмою у дистанційній електронній формі.

— Декого з педагогів нова програма, відверто кажучи, злякала, — уточнює Сергій Ференець. — Насамперед це стосується людей старшого віку. Частина з них оформили пенсію. Були такі, що написали заяву на переведення з початкових в інші класи.

Незважаючи на це, першокласників є кому навчати. Причому на високому рівні.

— Ми навіть створили резерв кадрів учителів початкових класів на випадок непередбачених ситуацій, — наголошує керівник районної освіти. — Однозначно з наставниками наймолодших учнів проблем не буде.

Закупити всі пропоновані міністерством методичні матеріали у Калинівці не вдалося. Кажуть, навряд чи це зможуть зробити в інших районах. У переліку значиться велика кількість карт, таблиць, малюнків, схем тощо. Вибрали найнеобхідніші. Як визначилися з цим? Допоміг пілотний проект. Скористалися порадами вчителів, які проводили уроки за новою програмою. 

Вінницька область.

Довідково

За програмою «Нова українська школа» у Калинівському районі навчатимуться 303 перші класи. Ще майже стільки нараховується у трьох об’єднаних територіальних громадах (їх фінансування відбувається з бюджетів ОТГ). Кількість учнів у таких класах становитиме від п’яти до 42 (два перші класи є лише у школі села Павлівка, в інших школах мають по одному першому класу, наприклад, у трьох закладах за парти сяде тільки по п’ятеро «первачків»). Ще у двох навчальних закладах не набрали у перший клас і п’ятьох дітей (саме стільки вимагає програма «Нова українська школа»).

До речі

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій зобов’язав керівників районів надати необхідну допомогу у проведенні ремонтів в усіх перших класах, здійснити контроль за виконанням робіт. Загалом в області нараховується 1079 перших класів. На провадження програми «Нова українська школа» держава виділила школам Вінниччини 45,8 мільйона гривень. Використано тільки 6,1 млн грн. Таку інформацію наприкінці липня повідомив керівник обласного департаменту освіти і науки Володимир Буняк під час засідання колегії ОДА.

Тим часом

Кошти, надані з державного бюджету, мають бути використані у такому співвідношенні: 40% на закупівлю методичних матеріалів, стільки ж — на придбання меблів і 20% — на закупівлю комп’ютерної техніки. Це передбачено постановою уряду.