Тернопільщина багата на печери, які неабияк приваблюють туристів та науковців. Зокрема, в печері Вертеба нині проводять розкопки представники двох американських університетів, які приїхали на Тернопільщину не вперше. Для туристів вона цікава тим, що це єдина в Україні печера, де діє підземний музей трипільської культури.

Тож, зважаючи на популярність цих об’єктів, в області продовжують втілювати стратегію з облаштування туристичної інфраструктури. «Впевненими кроками йдемо до проектів, які спрямовані на те, аби залучити до нашого краю туристів, а також зробити його цікавим та, що найважливіше, зручним і доступним з точки зору туристичної привабливості», — розповів голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Власне, те, як заохотити туриста їхати до унікальної гіпсової печери Вертеба, що в селі Більче-Золоте Борщівського району, вирішували під час виїзної наради.

Частину коштів на реалізацію масштабного проекту з облаштування стоянок для автобусів, місць відпочинку та переодягання, туалетів та альтанок планують залучити з Державного фонду регіонального розвитку. Цей проект представив відділ туризму облдержадміністрації.

Зробити під’їзний шлях до печери планують уже цього року. Адже кошти на ремонт дороги виділено. Йдеться про 10 мільйонів гривень, які дадуть змогу зробити шлях до печери зручним та набагато швидшим.