Час від часу всім нам доводиться дарувати подарунки. Близьким, знайомим, рідним. Звісно, хочеться, щоб презент, обраний нами, не лише сподобався і став у нагоді, а й якось вирізнявся серед святкових пакунків. Яскрава обгортка — це вже, як кажуть, минуле століття. А хочеться ж якось випендритися! Одними з перших під дизайнерський креатив потрапили корисні речі для немовлят. А зародився цей рух, як стверджують користувачі Інтернету, в Америці. Цікаву ідею, як вірус, рознесло планетою. Підхопила її й Україна: тепер маємо не лише поціновувачів цього мистецтва, а й майстрів, які ще й гроші навчилися заробляти на креативних ідеях.

Найнеобхідніше для немовлят можна скласти тортиком

— Пелюшки, памперси, чепчики, засоби для гігієни, іграшки — всі ці речі для догляду за немовлятами можна не просто скласти в пакет, а подарувати з емоціями, — переконана Діана Козлова, вінничанка, яка, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною, захопилася ідеєю створення незабутніх подарунків. — Свого часу й мені дарували памперси, але я ці пакунки сприймала як благодійну допомогу.

Тепер Діана вміє з найнеобхідніших для немовлят речей створювати композиції у формі... тортиків. «Бачили б ви вираз обличчя тих, хто приймає такий подарунок! — каже майстриня. — Їх переповнюють емоції! Дехто навіть зберігає такі дарунки поруч з дитячим ліжечком як прикрасу».

Про це незвичне заняття Діана вперше дізналася з Інтернету. Такі подарунки популярні в Америці. З’явилося бажання втілити ці ідеї в рідному місті. Проте з’ясувалося, що одна з вінничанок вже опанувала цей вид ремесла і радо поділилася з Діаною навиками.

— Перш ніж взятися за діло, я переглянула в Інтернеті декілька майстер-класів, — пригадує дівчина. — Тоді пішла в магазини купувати «начиння» для свого виробу. На один тортик у два яруси треба 60 памперсів, одна пелюшка й інші речі для малюка.

Діана з першого разу взялася зробити три тортики. І це їй вдалося. Довелося попрацювати, але було велике бажання реалізувати задум, довести собі, що зможе зробити щось красиве власними руками.

Шукайте заняття, до якого душа лежить

Своїм послідовникам Діана радить шукати заняття, до якого лежить душа:

— Але не вірте, що невміння можна компенсувати заняттями на майстер-класах. Навіть тисяча уроків не допоможуть, якщо у ваших руках робота не кипить. Наприклад, мені хотілося працювати з глиною. Пробувала, вчилася, а нічого не виходить. Не відчуваю те, що роблю. У кожного з нас є свої приховані таланти. Тільки їх треба шукати і розвивати.

— Коли взялася за роботу, я згадала школу, — розповідає майстриня. — Я ще змалку просила батьків, щоб віддали мене в художню студію. На жаль, моє бажання не здійснилося. На заваді стали фінансові проблеми. Самотужки почала малювати. Подобалося кожну картинку прикріплювати по кутках пластиліном. Від того вона здавалася мені більш об’ємною. Це було ніби обрамлення у рамочку. Щоправда, з часом пластилін псував папір, і його доводилося віддирати.

Овочі й фрукти — з людським обличчям

Співрозмовниця зізнається, що особливо їй подобалося малювати природу — синє небо, зелену траву і білий цвіт дерев. А ще — дари природи, фрукти й овочі.

— Я обов’язково зображувала їх з людськими обличчями, — розповідає Діана. — Не знаю, чому так робила, але всі вони в моїх малюнках оживали, а я інколи навіть розмовляла з ними.

Цей хист, очевидно, проявився й під час виконання перших трьох тортиків. Один був для дівчинки, відповідно мав свою кольорову гаму, другий — для хлопчика. Найбільше часу витратила на оформлення композиції. Для цього перепробувала декілька варіантів, аж поки не зупинила вибір на тому, що сподобався самій.

— Якщо подобається мені, знаю, що сподобається іншим, — розповідає співрозмовниця. — Цей принцип мене ще жодного разу не підводив. Можливо, тому, що дуже відповідально ставлюся до всього. Абияк ніколи не стану робити. Краще взагалі не братися до справи, аніж робити її, як кажуть, стук, грюк, аби з рук.

Ті, кому подарувала першу роботу, здивовано запитували: «Це з пелюшок і памперсів? Невже? А як красиво!»

— Такі композиції виконують роль заначки, дуже доречної, коли, скажімо, закінчуються памперси, а в магазин не побіжиш, бо ніч за вікном, — каже Діана. — Щоправда, ті, хто має такі тортики, неохоче їх розбирають. Кажуть, шкода руйнувати красу. Та що вдієш...

Майстриня з двома червоними дипломами

Схожу композицію Діана виготовила з канцелярського приладдя. Зробила її без жодного майстер-класу або чиєїсь підказки. Від початку й до кінця — її задум і втілення.

— Взяла в руки ножиці, картон, клей і... не забула про велике бажання, — розповідає Діана. — Працювала довго. Елементами двоярусної композиції були фарба й альбом для малювання, пластилін, олівці, ручки, фломастери, розмальовки, скотч і інше канцприладдя.

На жаль, старання не виправдали сподівань — перший млинець... розвалився.

— Добре, що я подарувала виріб сусідському хлопчику-першокласнику, — каже майстриня. — Тому забрала назад, щоб виправити помилки. Однокласники сусіда, коли побачили виріб, теж захотіли мати такий. Аже їх можна на день народження дарувати...

Між іншим Діана Козлова закінчила два виші. За першою спеціальністю вона економіст, за другою — менеджер банківської справи. Має вісім років трудового стажу. Проте займається... памперсами. Й анітрохи не соромиться свого заняття.

— Сидіти склавши руки — це не для мене, — каже співрозмовниця. — Я ще в школі була активісткою, брала участь у всіх масових заходах, сама організовувала їх. Не меншу активність виявляла й під час навчання в інституті. Зрештою, річ навіть не в тому. Моїй донечці уже чотири рочки, і я могла б знову повернутися на роботу. Проте...

На думку молодої мами, дитина має постійно відчувати батьківські тепло і турботу.

— Коли батьки постійно на роботі і маля бачить їх лише ввечері, це неправильно, — переконана Діана. — Донечка хоче пригорнутися, обняти маму й тата, просить казку почитати чи пограти в якусь гру, а батьки з ніг валяться після роботи і відмовляються. Так не має бути. Або як можна пояснити керівнику, що сьогодні у твоєї дитини висока температура і ти не можеш бути на роботі.

Щоб дати малечі більше батьківського тепла, оточити її турботою не тільки на вихідні, в сім’ї Козлових вирішили, що для цього варто пожертвувати навіть хорошою роботою. Діана створила фірму святкового дизайну. «На композиціях з пампресів і пелюшок багато не заробиш, зате я завжди можу бути поруч зі своїм маленьким сонечком», — каже майстриня, і її очі світяться радістю.

 

Вінницька область.

Фото автора.

P.S. 

До речі, у вигляді «кондитерської» композиції можна викласти не лише підгузки та пелюшки. Так само можна попрацювати і з постільною білизною, набором рушників, сезонним запасом шкарпеток. Є умільці, які створюють букети з... цукерок. Можна викладати солодощі, як пазли, у яскраву картину. Було б бажання креативити, і ваш подарунок може стати незабутнім. Між іншим, наближаються свята — День закоханих, День захисника Вітчизни, Міжнародний жіночий день... Дивуйте своїх рідних, знайомих, близьких і коханих...

Діана Козлова і її незвичайні композиції з пелюшок і памперсів.