Як і всі промислові виробництва Луганської області, провідне в Кремінському районі українсько-польське підприємство ТОВ «Віко-Україна» сьогодні теж переживає не найкращі часи. Одна з проблем, які долає завод, — відсутність фахових кадрів.

Фото автора.

Кремінна — районний центр, у якому свого часу працювали шахта, кілька невеликих заводів та фабрик, але за останні два десятиліття припинили своє існування. Соціально-економічна ситуація тоді, зрозуміло, була вкрай серйозна, отже, на початку 2000-го Кремінну оголосили зоною пріоритетного розвитку з пільговим податковим режимом для створення виробництва. Першими вигідними для себе умовами скористалися поляки. Зрозумівши перспективу українського ринку і ринку СНД, вони вирішили з використанням апробованих технологічних рішень відкрити в Кремінній завод на кшталт того, який уже працював під Варшавою. Так, на базі колишнього радянського заводу «Хімавтоматика» з’явилося українсько-польське підприємство «Віко-Україна». Його відкриття в 2002 році стало доволі важливою подією для Кремінної, оскільки населення було без роботи, а міський бюджет не мав достатніх надходжень, через що влада ледве стримувала соціальне напруження.

Завод будували швидко. Основною його продукцією стало торговельне обладнання для магазинів та супермаркетів — стелажі, касові бокси, вироби з дроту тощо. Продукція мала попит, отже, підприємство нарощувало обсяги виробництва, збільшивши кількість трудового колективу до 300 осіб. Сьогодні вироби «Віко-Україна» можна побачити в магазинах обласної торговельної мережі «Сім’я», в торговельних точках всеукраїнської мережі магазинів «Єва», «Простор», «Епіцентр» та інших. В Україні завод працює майже з усіма відомими торговельними брендами.

— До військового конфлікту ми охоплювали всі країни СНД і Східної Європи, — уточнює заступник генерального директора заводу Дмитро Полупан. — На жаль, робота з країнами СНД в останні роки припинилася. Отже, наш основний ринок сьогодні — це Україна і Європа. Щоправда, за кордон ми не експортуємо свою продукцію безпосередньо. Наш завод виконує певні замовлення для польського інвестора, і вже далі наша спільна скомплектована продукція потрапляє до Німеччини, Великої Британії, Італії, Іспанії та інших країн. Працюємо під торговельною маркою «Віко», тому що наш завод входить до однієї групи з польським. У нас спільні технологічні процеси, загальні вимоги до якості. До речі, в Європі вони більш суворі, ніж у нас, і це змушує шукати шляхи, як на нашому обладнанні вдосконалювати якість, щоб відповідати європейським стандартам.

Для цього, певна річ, потрібні фахові кадри. Сьогодні на «Віко-Україна» працює сто осіб, але й тих довелося збирати по області, бо йдеться про такі професії, яких на території району майже немає. Це електрогазозварники, верстатники верстатів з програмним управлінням, менеджери з продажу тощо. У Кремінському районі сьогодні більше розвинене сільськогосподарське виробництво, тому людей доводиться возити із сусідніх промислових міст — Рубіжного та Сєвєродонецька. Сьогодні, наприклад, на підприємстві відкрито десять вакансій, найпроблемніша з них — верстатник верстата з програмним управлінням.

— Таких професіоналів у регіоні не готують, тому є два варіанти: навчати людей за допомогою і за рахунок центру зайнятості або робити це самим на базі свого підприємства чи в Польщі, — розповідає Дмитро Полупан. — За останні роки навчання в Польщі пройшли 20 наших робітників, частина працівників отримала кваліфікацію через Кремінський районний центр зайнятості.

Варто зауважити, що у зв’язку з бойовими діями на сході України польські інвестиції припинено, оскільки інвестор зайняв очікувальну позицію: чим закінчиться цей збройний конфлікт? Однак, до честі дирекції «Віко-Україна», слід зазначити, що за час російської агресії їй вдалося втримати своїх ключових фахівців. Великого відпливу, слава богу, не сталося. Свою позитивну роль, мабуть, відіграло й те, що, попри складну ситуацію, на підприємстві не було випадків невиплати зарплати чи обмеження соціальних прав працівників. Крім того, для збереження трудового колективу посильну допомогу в підборі кадрів надав і продовжує надавати Кремінський районний центр зайнятості, пропонуючи різні програми за державні кошти. Це компенсації, дотації робочих місць, залучення на громадські роботи тощо.

— З підприємством «Віко-Україна» ми працюємо вже багато років, — розповідає директор Кремінського центру зайнятості Ліна Перепелиця. — На ринку праці цей завод перебуває давно і привертає увагу насамперед своєю доброю репутацією. Тут грамотні керівники, професійні кадри, створено всі умови для залучення робочої сили. Наприклад, за необхідності з’являються тимчасові робочі місця, виплачуються компенсації тощо. Наш досвід роботи з підприємством «Віко-Україна» доводить, яка важлива для сторін така співпраця.

Зі свого боку Дмитро Полупан заявляє, що і в подальшому розраховує на допомогу служби зайнятості в тому сенсі, що її співробітники розповідатимуть про підприємство і направлятимуть сюди тих, кому потрібна робота.

— У найближчому майбутньому ми хочемо впевненіше почуватися на європейському ринку. І єдина можливість для збільшення обсягів нашого виробництва —  досягти рівня якості, який відповідає європейському. В окремій частині продукції ми вже досягли певних успіхів, тепер потрібно домогтися якості решти товару. Для цього продовжуємо проводити переобладнання виробництва, та все-таки головну роль відіграє людський чинник. Іншими словами, потрібні класні фахівці. І служба зайнятості допомагає нам підібрати кадри. Нині завод вийшов на той рівень, коли його продукція дуже затребувана. Конкуренція ринку багато чого навчила, насамперед — використовувати ринкові методи, щодня працювати з інформацією та постачальниками, проводити моніторинг цін, ситуацій та якості, мати постійний контакт з клієнтом і турбуватися про кадри. Це ключові рішення, що дають змогу залишатися на ринку, заробляти гроші і бути успішним підприємством.

Луганська область.