В Україні через трудову міграцію може прискоритися підвищення цін і сповільнитися економічне зростання. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку.

НБУ відзначає, що вже нині підприємці відчувають брак кваліфікованих кадрів, який передусім пов’язаний з виїздом українців до Польщі та інших країн. «Один з основних ризиків базового сценарію — продовження відтоку робочої сили з України. Це буде високими темпами створювати подальше підвищення диспропорцій між попитом і пропозицією на ринку праці», — вважають експерти НБУ.
Трудова міграція також перешкоджає зростанню темпів виробництва, найбільше — у будівництві, промисловості, сільському господарстві, транспорті та зв’язку. «За даними обласних служб зайнятості в Польщі, майже 50% трудових мігрантів з України подали в 2017 році заяви на працевлаштування саме в цих видах діяльності», — йдеться в звіті НБУ.
Паралельно Національний банк Польщі повідомив, що у першому кварталі цього року іммігранти надіслали додому 3,4 мільярди злотих (майже 290 млн дол.), інформує Польське радіо. 86 відсотків цієї суми, за даними польського регулятора, було відправлено в Україну.
У Міністерстві соціальної політики України прогнозують, що через значний попит на кваліфіковану робочу силу трудова міграція найближчим часом посилиться.