На місці аварії вантажного потяга, що сталася на перегоні Удачна — Межова у Красноармійському районі Донецької області в неділю, залишаються 24 перекинуті цистерни з пропан-бутаном. Експерти вирішують, як підняти вагони, в яких під тиском міститься газ. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі Донецької залізниці. Роботи розпочнуться лише тоді, коли буде вироблено безпечний для рятувальників і залізничників варіант. Раніше голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький зазначав, що процес ліквідації наслідків аварії — дуже трудомісткий і вимагає часу. Фахівці заявили, що піднімати наповнені цистерни небезпечно, тому спочатку потрібно знайти технічне рішення, як викачати газ.

Як повідомлялося, вранці в неділю під час проходження вантажного потяга із 66 цистернами з пропан-бутаном зійшли з рейок, за уточненими даними, 26 цистерн, дві з них вибухнули, що призвело до загоряння ще п’яти. Жертв і потерпілих немає, загрози для довкілля — також. Рух потягів на ділянці припинено, змінено маршрут пасажирських поїздів, які зараз проходять через Павлоград Дніпропетровської області.

Проводиться досудове розслідування причин аварії, призначені технічні експертизи та опитують свідків. Слідчий відділ УМВС України на Донецькій залізниці оприлюднив попередні версії надзвичайної події. «На думку правоохоронців, аварія могла статися в результаті порушення з боку машиніста локомотива правил експлуатації залізничного транспорту або порушення правил експлуатації залізничного транспорту під час формування потяга на станції формування, або під час стоянки на станціях на шляху прямування. Також слідчі не виключають версії порушення правил безпеки під час завантаження газу до цистерн і порушення в роботі лінії електропостачання між станціями Удачна — Межова чи електрообладнання локомотива. Ще одна з версій трагедії — умисне підпалення чи підривання цистерн із небезпечним вантажем», — ідеться в повідомленні.

Донецька область.