Парламентська хроніка

Ранкове засідання 4 лютого

Перший день роботи четвертої сесії Верховної Ради сьомого скликання став днем відкритої дискусії, «вільного мікрофона». На пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Рибака слово для виступу з парламентської трибуни і обговорення політичної ситуації в державі та шляхів виходу з кризи та протистояння було надано не лише лідерам фракцій, а й усім депутатам, котрі забажали взяти участь у дискусії.

 

У сесійній залі зареєструвалися 378 депутатів. На відкритті нової сесії у парламенті були присутні в. о. Прем’єр-міністра Сергій Арбузов та члени уряду, Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, глава адміністрації Президента Андрій Клюєв, керівники судової гілки влади, представники дипломатичних місій іноземних держав та інші офіційні особи.

Глава парламенту Володимир Рибак запропонував перший робочий день нової сесії Верховної Ради зробити «днем відкритої парламентської трибуни» і надати змогу по шість хвилин виступити керівникам фракцій та представникам позафракційних, а також по три хвилини — іншим депутатам, котрі бажають взяти участь в обговоренні політичної ситуації в країні.

Побачивши у ложі уряду міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, депутати з опозиційних фракцій та позафракційний депутат Олег Ляшко стали скандувати «Вбивця».

Спочатку було надано слово для виступу лідерам фракцій (публікуються).

Ірина Геращенко (фракція «УДАР») наголосила, що «парламент має знову стати парламентом», а всі закони мають проходити повну процедуру. Вона запропонувала, щоб підсумком дня стало вибачення Верховної Ради за те, що відбувалося в останні місяці у країні.

Микола Рудьковський (фракція Партії регіонів) запропонував на цьому тижні прийняти зміни до закону про Всеукраїнський референдум і змінити склад ЦВК. А наступного місяця провести референдум, на який винести питання про парламентську чи президентську форму правління, вибори на мажоритарній чи пропорційній системі, куди рухається Україна — до ЄС чи Митного союзу. А після прийняття нового тексту Конституції провести дострокові вибори — і Президента, і парламенту. При цьому Рудьковський висловився за вибори Президента у парламенті.

Микола Княжицький (фракція «Батьківщина») підкреслив, що іншого виходу, як змінити Конституцію за моделлю європейських країн, немає. Він закликав відпустити всіх політв’язнів, призначити новий уряд, провести дострокові парламентські та президентські вибори, висловивши думку, що Юлія Тимошенко має брати участь у президентських виборах.

Олександр Мирний (фракція «Свобода») звернув увагу можновладців на те, що будь-які спроби залякати людей призводять до зворотної реакції. На його думку, влада не розуміє, що відбулися якісні зміни у суспільстві, і постала Держава Україна, в якій люди знають, за що боротися, і готові йти до кінця. Тож ті методи, які працювали в 90-х роках чи в інших країнах, нині у нас не спрацьовують. «Завдання депутатів — зробити все, щоб більше жодної краплі крові у країні не пролилося», — сказав депутат.

На пропозицію депутата Миколи Катеринчука («Батьківщина») депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять людей, загиблих під час силових сутичок між мітингувальниками та бійцями спецпідрозділів на вулиці Грушевського у Києві. Парламентарій запропонував не закривати засідання, доки не буде прийнято рішення щодо змін до Конституції, а також змінити склад уряду. І щоб міністром оборони в новому уряді став представник опозиції.

Анатолій Кінах (фракція Партії регіонів) назвав антидержавницькими діями заклики до федералізації. Він застеріг від змін до Конституції під політичну ситуацію: «Не можна змінювати Конституцію під поточну політичну кон’юнктуру, все повинно відбуватися жорстко в правовому полі», — сказав А. Кінах. Парламентарій також закликав депутатів об’єднати зусилля, щоб не допустити розгортання ще однієї кризи — економічної.

Після виступів депутатів від фракцій Голова Верховної Ради Володимир Рибак запропонував створити робочу групу з представників усіх фракцій, яка підготує заяву Верховної Ради щодо політичної ситуації у державі й розглянути її на пленарному засіданні парламенту в середу.

Підсумовуючи дискусію, глава парламенту зауважив, що у виступах депутатів багато йшлося про потребу конституційної реформи, однак жодних узгоджених документів у Верховній Раді поки що не вироблено. Не узгоджено і порядок денний сесії, які питання належить розглядати на новій сесії. Заступник голови фракції «Батьківщина» Олександр Турчинов повідомив, що опозиційні фракції підготували проект конституційного акту, який передбачає повернення до Конституції 2004 року, і запропонував оголосити перерву для вироблення узгодженого рішення між керівниками фракцій. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив думку, що доки триватимуть перемовини лідерів фракцій, парламенту доцільно працювати. І запропонував: якщо до 16-ї години буде вироблено узгоджену позицію щодо змін до Конституції, тоді продовжити роботу. Якщо ні — щоб консультації лідерів фракцій із керівництвом парламенту тривали до наступного ранку.

Потім глава парламенту Володимир Рибак оголосив перерву до 16-ї години.

Голова Верховної Ради також зробив низку оголошень. Він повідомив про рішення фракції «Батьківщина» про виключення депутата Романа Забзалюка зі складу фракції та про входження Леоніда Даценка (мажоритарника, досі позафракційного) до складу фракції «Батьківщина» згідно з особисто поданою заявою. Рибак також повідомив про вихід народного депутата Анатолія Гриценка зі складу фракції «Батьківщина» та про входження до складу фракції Партії регіонів Миколи Круглова, котрий нещодавно склав присягу народного депутата України.

Під час перерви пролунали деякі заяви з боку політиків, і опозиційних, і з провладних фракцій. Лідер «УДАРу» Віталій Кличко заявив у коментарі журналістам у кулуарах парламенту, що вимагатиме особистої зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, якщо в парламенті не вдасться домовитися щодо повернення до Конституції України редакції 2004 року.

«Щодо конституційного акту, який ми пропонуємо ухвалити, реакції Януковича поки що немає, — сказав Кличко. — Я вчора намагався зустрітися з ним. Відповіді не було. Сподіваюся, що сьогодні буде можливість з ним зустрітися. Якщо ми не зможемо зараз знайти спільну позицію тут, в сесійні залі, то я впевнений, що це питання має обговорюватися з людиною, яка безпосередньо ухвалює рішення і має всю повноту влади». При цьому Віталій Кличко повідомив, що в особистих розмовах частина депутатів від Партії регіонів заявляють про свою підтримку пропозиції щодо повернення до попередньої редакції Конституції. Але не виключив, що на депутатів із провладної фракції можуть тиснути.

Водночас позафракційний депутат Сергій Міщенко в кулуарах заявив журналістам, що під «конституційним актом» опозиції наразі готові підписатися 202 депутати. Тобто необхідних 226 голосів поки що в парламенті немає.

Перший заступник керівника фракції Партії регіонів Михайло Чечетов в інтерв’ю телеканалу «Рада» припустив, що до перемовин між владою та опозицією щодо врегулювання політичної кризи може бути долучено інших представників протестувальників, оскільки опозиція та її лідери, на думку депутата, «втрачають підтримку Майдану». «Треба вести переговори з тою частиною Майдану, яка хоче і може, бо опозиція хоче, але не може», — сказав М. Чечетов.

Водночас представник Президента у парламенті Юрій Мірошниченко в інтерв’ю журналістам у кулуарах заявив, що питання про дострокові вибори Верховної Ради знято з порядку денного. «Питання про дострокові вибори не стоїть. Це питання не актуальне. Враховуючи, що прийнято закон про амністію, він почав працювати», — сказав Ю. Мірошниченко. При цьому він визнав, що такий сценарій обговорювався.

Представники дипломатичних місій у гостьовій ложі парламенту.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.