Звільнений з російської в’язниці українець Олександр Костенко разом із консулами перетнули російсько-український кордон. Про це вчора написала у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яку поінформували Держсекретар МЗС Андрій Заєць і наші консули. Надвечір вони вже мали бути в Києві.
«Українська сторона і надалі робитиме все для підтримки наших незаконно ув’язнених у РФ громадян, незалежно від їх поглядів, переконань чи можливих запитань до них з боку українських правоохоронних органів. Наше завдання — звільнити, витягти, допомогти, захистити права, добиватися консульського доступу. Всі інші питання — до інших органів і структур», — зазначила Перший заступник глави парламенту.
Крім того, вона повідомила, що до керівництва Верховної Ради звернувся спеціальний представник головуючого в ОБСЄ, представник в тристоронній контактній групі Мартін Сайдік, який докладає багато зусиль, аби зробити роботу групи результативною і сприяти врегулюванню війни на Донбасі.
У своєму зверненні цей дипломат справедливо зазначає, що Верховна Рада України продемонструвала ґрунтовну законотворчу роботу, яка була проведена в рамках Мінських угод від вересня 2014 року та лютого 2015 року. За останні роки було ухвалено низку важливих законів, які сприяли закладенню фундаменту поточного процесу політичного врегулювання конфлікту на сході України.
Проте в своєму листі Мартін Сайдік звертає увагу на те, що дія Закону України, що передбачає особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, пролонгованого на рік в жовтні 2017-го, закінчується восени.
Отже, за її словами, восени парламент чекає важка дискусія щодо пролонгації закону. «Наші справжні друзі і адвокати з США, ЄС, з Вашингтона, Парижа, Берліна, Відня вже зараз закликають українських парламентаріїв виявити мудрість, державницьку позицію і дати їм важливий козир для продовження санкцій. Я також апелюватиму до колег-депутатів виявити мудрість і допомогти нашим дипломатам, посилити їх переговорні позиції, не дати жодного шансу друзям Кремля мати аргументи для зняття санкцій», — пише Ірина Геращенко. Вона планує на першій у вересні погоджувальній раді звернутися до лідерів фракцій з проханням провести дискусію щодо питання пролонгації закону. «Голосування буде непростим і цікавим, і точно покаже, хто докладає зусиль для того, аби ЄС продовжила санкції, а хто зацікавлений у знятті санкцій з РФ», — резюмувала Перший заступник Голови Верховної Ради.