Нинішнє літо навряд чи можна назвати екстремальним, однак певні погодні особливості воно має. Ось уже кілька тижнів поспіль спекотні дні супроводжуються рясними дощами і грозами. Висока температура і вологість дали поштовх для розмноження вірусів, бактерій і навіть комах, що завдають серйозної шкоди врожаю, рослинам і людям.

Жужелиці атакують

У селі Жердя, що в Чемеровецькому районі, люди стривожені небувалим нашестям жуків. Комахи, яких ідентифікували як жужелиці, сотнями з’являються на подвір’ях, у городах, проникають у хати та сараї. Зовні вони нагадують тарганів, однак у людських помешканнях, як правило, не оселяються. Та й особливої шкоди рослинам не завдають. І все одно такому сусідству ніхто не радий.
Спочатку в селі припускали, що то — справа рук орендарів, які на околишніх полях вирощують кукурудзу. Мовляв, агровиробники могли використовувати цих жорсткокрилих як біологічну зброю проти інших комах, що з’їдають урожай на ланах.
Теоретично така версія має право на існування. Але на практиці гіпотеза не підтвердилася. Аграрії переконують: жодних біологічних міні-хижаків не застосовували. А в ефективності саме такого методу боротьби сумніваються і учені, і практики. От якби мова йшла про сонечка, тоді можна було б повірити. Адже ці ненажери і справді доволі ефективно допомагають протистояти шкідникам. Але фахівці наголошують: метод цей недешевий, бо треба виростити цілу популяцію маленьких агресорів. Та й використовують його переважно у теплицях та закритих приміщеннях.
Тож звідки жуки взялись у Жерді, сказати важко. Найвірогідніше, на думку фахівців, просто склались оптимальні погодні умови, що підштовхнули до сплеску розмноження. Подібні явища, коли раптом зростає популяція певного виду, в природі зустрічаються час від часу.
Підтвердженням цьому може бути і той факт, що вже за кілька днів жужелиця «напала» на село Новоселиця в Деражнянському районі. Імовірно, що шкідник масово розмножується і в інших місцях. Але мине сезон і, найвірогідніше, жуки просто зникнуть.

Фітофтора «з’їла» помідори та картоплю

Набагато більшої шкоди завдають рослинні віруси, бактерії та грибки, для яких також настала просто золота пора. Першими «подих» хвороб відчули городники та дачники. Господарям доводиться спалювати десятки і сотні кущів помідорів, котрі зчорніли. Причина відома — розвивається фітофтора. Коли є навіть найменші її прояви, врятувати врожай практично неможливо. А оскільки ділянки доволі щільно розташовані одна біля одної, то інфекція легко поширюється на великі площі.
У багатьох районах після дощів зчорніло і листя картоплі. Це теж дія фітофтори. Хоча вона трохи повільніше дістається до бульб, що в землі, проте і цей урожай може опинитись під загрозою. Господарі, котрі пробують копати картоплю, помічають у корчах чимало гнилих. В одному із сіл довелось навіть почути про таке спостереження: якщо літо багате на гриби — врожаю картоплі не буде. Хоча наукового підтвердження цьому немає, проте агрономи не відкидають такої тези. Можливо, і справді, ті погодні умови, що спонукають до росту грибниць, загрожують здоровому врожаю картоплі.
А грибний урожай цього літа на Хмельниччині справді щедрий. Такої кількості грибів різних видів у червні—липні краяни не збирали давно. А от чи підтвердиться народна мудрість щодо картоплі, невдовзі побачимо. Адже буквально за кілька тижнів розпочнеться масове копання.
А поки що «рясним цвітом» розповзається по кабачках та огірках мучниста роса — хвороба, котра теж доволі швидко вбиває рослину і всі плоди. Постраждати від неї можуть і ягідні кущі та квітники. Різні види гнилі атакують й інші плоди.
Усе це засмучує городників, котрі доклали чимало зусиль, доглядаючи за рослинами. А напередодні збору врожаю зіткнулися з такими неприємними сюрпризами.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.