Одним з ключових індикаторів економічного зростання України є зростання середньої зарплати, яке за підсумками року може сягнути 10 тис. грн. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман (на знімку),

інформує Урядовий портал.

«Головний пріоритет — середня зарплата. І цей показник ми хочемо довести до 10 тис. грн. Це реальна історія. Зараз зарплати вже більше 8 тис. грн», — розповів прем’єр. Він наголосив, що досягненню мети сприяє вся економічна політика уряду, в тому числі в контексті дерегуляції і боротьби з тіньовими схемами.

Раніше про необхідність збільшити середню зарплату говорив й в. о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко. За його словами, одна з особливо гострих проблем ринку праці — трудова міграція. Український робітник, виконуючи ту саму роботу у Польщі, отримує за це мінімум утричі більше. А якщо це кваліфікований робітник, який добре себе зарекомендував, то цей мультиплікатор зростає ще більше. Чи захоче такий спеціаліст повернутися на батьківщину й гарувати за копійки — питання риторичне.

Вихід з цієї ситуації, здавалося б, очевидний — підняти зарплату, але з економічних причин бізнес та держава ставляться до цього дуже обережно. Нацбанк уже не раз попереджав уряд, що популістські заходи (а необґрунтоване підняття зарплати до них належить) спричинять зростання інфляції. Тож Кабмін опинився у непростій ситуації — з одного боку, необхідно зупинити масовий відплив робочої сили за кордон, а з другого — не спричинити стрибка цін, який знівелює збільшення зарплати.