Усі центри зайнятості Луганської області мають власну напрацьовану базу допомоги громадянам з інвалідністю. Зокрема, протягом першого півріччя 2018-го до служби у пошуках роботи звернулися понад 460 таких громадян, і більш як 170 з них були працевлаштовані.
«Служба зайнятості Луганської області знає чимало успішних прикладів працевлаштування та соціальної адаптації людей з інвалідністю, — розповідає директор обласного центру зайнятості Сергій Болотський. — На своє перше робоче місце була працевлаштована випускниця Донецького національного університету». У листопаді 2017 року вона звернулася до Лисичанського міського центру зайнятості. У лютому 2018-го дівчині запропонували вакансію архіваріуса в ПАТ «Державний ощадний банк України», де вона й почала працювати. У червні 2018-го кур’єром на підприємстві «ТОВ «Сєвєродонецьк А-Пласт» влаштували чоловіка з III групою інвалідності. «Він самотужки шукав роботу з 2013 року, але безрезультатно. Служба зайнятості допомогла йому офіційно працевлаштуватись», — додав Сергій Болотський.
Для максимального закріплення людини з інвалідністю на робочому місці служба зайнятості здійснює індивідуальний супровід протягом року. Він включає періодичне спілкування телефоном, виявлення ступеня задоволеності роботою, адаптацією, намірів щодо продовження трудової діяльності, а також своєчасне надання психологічної, соціальної та юридичної підтримки. Протягом I півріччя 2018-го індивідуальний супровід надавали 143 особам.