Двоє осіб загинуло внаслідок вибуху котла в котельні Тульчинської школи №3 на Вінниччині. Про це йшлося в минулому номері «Голосу України». Як стало відомо, за п’ять хвилин до трагедії на подвір’ї перебували десятки учнів. Понеділок був сонячний і діти під час перерви дружно вийшли на вулицю. Після того як дзвінок покликав їх на урок, прогримів вибух, від якого в приміщенні школи повилітали шибки в 14 вікнах. На щастя, з учнів і вчителів ніхто не постраждав.
«Котел закипає!..»
Такі слова почула одна з працівниць школи від 31-річного оператора котельні, який біг до приміщення. Він виходив кликати на допомогу 48-річного завгоспа навчального закладу, той поспішав слідом. Вибух забрав життя обох чоловіків.
Котельня розміщена в окремій будівлі. Нею опалюється одне з приміщень школи, в якому навчаються 330 старшокласників. Учні молодших і середніх класів мають свій навчальний корпус, його опалюють за допомогою іншого джерела. Завали зруйнованої будівлі котельні до вечора розбирали працівники рятувального загону обласного управління з надзвичайних ситуацій.
— Наприкінці дня рятувальники дісталися осередку вибуху, — розповів кореспонденту «Голосу України» керівник відділу зв’язків з громадськістю і ЗМІ названого управління Олександр Кутовий. — Вибух був таким потужним, що прилад розвернуло на 180 градусів.
За словами співрозмовника, експерти сходяться на думці, що під час роботи котельні стався гідродинамічний удар у системі тепловодопостачання. «Схоже, що оператор котельні, щоб охолодити котел, який, за його ж словами, закипав, відкрив вентиль з холодною водою, — розповідає Олександр Кутовий. — Що саме призвело до порушення температурного режиму, з’ясовують фахівці». Зруйнований котел вітчизняного виробництва, 1999 року випуску.
Прокуратура допитає не тільки керівників освіти
Начальник відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури Вінницької області, радник юстиції Іван Криворучко повідомив, що під час розслідування допитати мають широке коло осіб.
— Йдеться не лише про освітянське керівництво, а й про членів комісії, яка приймала в експлуатацію газовий котел у вересні минулого року, — зазначив Іван Криворучко. — Після встановлення обставин буде вирішено питання про міру відповідальності. Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 272 КК України — «порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою».
Співрозмовник також повідомив, що прокурором області Олександром Мрихиним дано доручення керівництву територіального управління Держгірпромнагляду здійснити перевірку котелень у всіх навчальних закладах Вінниччини.
Як повідомили у Тульчинському районному відділі освіти, старшокласники школи №3 тимчасово навчатимуться в інших закладах міста. Щоправда, на заняття їм доведеться приходити у другу зміну. За словами голови Тульчинської райдержадміністрації Анатолія Бузика, комплекс відновлювальних робіт планують виконати приблизно протягом місяця. У день трагедії майстри вставили шибки у вікна, де їх вибило вибуховою хвилею. На засіданні районної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій прийнято рішення надати матеріальну допомогу на поховання родинам загиблих.