На День Незалежності в Україні заплановано прем’єру воєнної драми «Черкаси» про спротив команди однойменного морського тральщика російським військовим у березні 2014 року під час анексії Криму.

Президент Петро Порошенко назвав воєнну драму «Черкаси» фільмом, вартим уваги, і подякував його авторам за чудову роботу.

«Фільм «Черкаси» — це правдива історія незламності, мужності та боротьби. Історія справжніх українських воїнів-патріотів Військово-морських сил України, які протягом трьох тижнів мужньо тримали оборону морського тральщика під час анексії Криму.

Дякую за чудову роботу режисеру Тимуру Ященку та всій команді, яка працювала над картиною «Черкаси». І найголовніша подяка — нашим військовим морякам за їхню силу духу та незламність! Фільм «Черкаси» — важливе кіно, яке варто побачити.

Прем’єра відбудеться вже 24 серпня», — написав Президент на своїй сторінці у Фейсбуці.

Воєнна драма «Черкаси» про героїчний однойменний тральщик, заблокований російськими військами в бухті Донузлав, який втримав український стяг на своєму флагштоку під час анексії Криму — це перший фільм про Військово-морські сили Збройних Сил України. Командир тральщика Юрій Федаш консультував авторів стрічки, а до акторського складу увійшли моряки, які тримали оборону на кораблі навесні 2014 року.

Зйомки фільму відбувалися, зокрема, в Очакові та Одесі. Над саундтреком працювали українська співачка Катя Чілі та композитор Антон Байбаков. Бюджет стрічки — майже 40 млн грн, із яких понад 17 мільйонів надала держава.