Вечірнє засідання 13 січня

Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення. На розгляд парламенту було внесено два альтернативні законопроекти. Суть першого проекту (№1357), який доповіла голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар («Народний фронт»), зводилася до того, щоб створити незалежний канал на базі державного мовлення — Національну суспільну телерадіоорганізацію — та визначити джерела фінансування. Доповідач наголосила, що створення суспільного телебачення і радіомовлення є одним із зобов’язань України перед ЄС. «Наше завдання сьогодні і суть цієї реформи — вивести державний телеканал з-під впливу держави, з-під впливу Кабінету Міністрів і створити на його базі реальну альтернативу приватним телеканалам, які сьогодні, як відомо, дуже часто є керовані», — наголосила В. Сюмар.
Водночас автор альтернативного законопроекту — заступник керівника фракції Блоку Петра Порошенка Микола Томенко застеріг від того, що створення суспільного телебачення не може перетворитися на приватизацію обласних телерадіокомпаній. М. Томенко висловився проти надання права правлінню суспільного телебачення, яке складатиметься з кількох людей, відчужувати майно цих компаній. Доповідач також виступив за надання права обласним та міським радам на базі обласних телерадіокомпаній створювати канали суспільного регіонального телерадіомовлення. А якщо обласна чи міська рада скаже, що в неї немає грошей і не схоче інвестувати в канал суспільного мовлення на обласному рівні, тоді майно і власність регіональних телерадіокомпаній може стати складовою загальноукраїнського каналу суспільного мовлення.
Микола Томенко заявив, що фракція Блоку Петра Порошенка проголосує за цей закон лише за умови, що з нього буде вилучено весь блок, який стосується питань приватизації. М. Томенко також висловився проти реклами алкоголю та тютюну на суспільному телебаченні та проти запровадження абонентської плати.
Зрештою, депутати підтримали в першому читанні перший законопроект №1357 із зауваженнями та пропозиціями М. Томенка, попередньо погодившись, що до другого читання у законопроекті буде прописано не ліквідацію обласних та національної телерадіокомпаній, а їх реорганізацію. Також враховано пропозицію М. Томенка про заборону на відчуження та приватизацію майна Національної телекомпанії.
За наполяганням народних депутатів у парламенті виступив із доповіддю про ситуацію в зоні проведення АТО представник Генерального штабу Міністерства оборони — начальник головного навчального центру ЗСУ генерал-майор Богдан Бондар. Він поінформував, що упродовж останнього тижня терористичні угруповання, так звані ДНР і ЛНР, посилили воєнний тиск і активний обстріл наших позицій. Найскладніша ситуація, за словами генерала, зберігається у районі Станиця Луганська, аеропорту «Донецьк» і в районі Маріуполя. Представник Генштабу запевнив: враховуючи те, що донецький аеропорт є однією з найскладніших ділянок, керівництво Генштабу прийняло рішення про її посилення, там проведена чергова ротація, а військовослужбовці, котрі там перебувають, забезпечені боєприпасами, продуктами харчування та водою. «На теперішній час обстановка стабілізувалася, але водночас є загроза подальших обстрілів наших позицій», — заявив Б. Бондар. Він повідомив, що керівництво Генштабу разом із штабом АТО проводить нараду, де відпрацьовують можливі загрози, які можуть виникнути, і варіанти дій.
Б. Бондар також розповів про трагедію під Волновахою, де терористи завдали удару з ракетної системи залпового вогню БМ-21 по автобусу з цивільним населенням, у результаті якого загинуло десять цивільних і майже 13 поранено.
Представник Генштабу повідомив, що в зоні АТО утворено сім коридорів для пропуску цивільного населення та підвезення продуктів харчування, медикаментів та товарів повсякденного вжитку. Ракетного удару по автобусу було завдано саме на одному з таким пунктів пропуску.
Водночас, незважаючи на запевнення генерала Бондаря, що керівництвом Генштабу і АТО «вживаються заходи для стабілізації обстановки», у депутатів було багато запитань до доповідача. Зокрема, чому під час атаки на аеропорт не було задіяно дальнобійну артилерію, чому українські військові не відкривають вогонь у відповідь і чим можуть депутати допомогти, щоб ситуація на фронті кардинально змінилася. Під час запитань до доповідача Олег Ляшко запросив усіх світових лідерів приїхати до України і провести марш миру на підтримку України. Обговорення доповіді представника Генштабу не передбачалося. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман подякував українським військовим за мужність і героїзм.
У першому читанні прийнято законопроект щодо захисту інформаційного телерадіопростору України (реєстр. №1317). За словами голови Комітету з питань культури і духовності Миколи Княжицького, законопроект спрямований на обмеження пропаганди держави-окупанта під час трансляції кінофільмів та серіалів на телеканалах. Пропонується запровадити штрафні санкції для телеканалів, які ігноруватимуть таку заборону.
Народні депутати також прийняли у першому читанні проект закону про внесення зміни до статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (№1423), яким передбачається надати статус ветеранів війни постраждалим учасникам Майдану; постанови Верховної Ради «Про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему «Освіта, охорона здоров’я та соціальне забезпечення дітей з порушеннями психофізичного розвитку: проблеми та шляхи їх вирішення» і «Про увіковічення пам’яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України». За основу та в цілому також схвалено проект закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (№1059), яким продовжено ще на рік — до 31 грудня 2015 року — прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу житлових будинків, дач чи присадибних будівель, відхилили проект закону про внесення змін до Прикінцевих положень Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо відтермінування заборони на відведення земельних ділянок (№1084).
Дослівно
Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола ТОМЕНКО:
— Суспільне телебачення — це не приватизація. Це  зміст і це незалежність.