Глава Української греко-католицької церкви блаженніший Святослав взяв участь у всеукраїнській Патріаршій прощі до Галицької чудотворної ікони Божої Матері у селі Крилос. 

На знімку: глава УГКЦ блаженніший Святослав (у центрі) дарує святиню Крилоса.

Після урочистої літургії в музеї «Митрополичі палати» блаженніший Святослав передав Національному заповіднику «Давній Галич» унікальне Євангеліє — копію Галицького (Крилоського) Євангелія 1144 року, найдавнішого з точно датованих слов’янських рукописів Євангелія-тетр (четвероєвангелія). На знак такої уваги архієпископ Володимир (Війтишин), митрополит Івано-Франківський, подарував главі УГКЦ копію чудотворної ікони Галицької Матері Божої. У прощі до Крилоса взяли участь очільники Івано-Франківщини Олег Гончарук та Олександр Сич.
Тим часом у Верховинському районі відбулася Четверта Всеукраїнська проща до місця об’явлення Матері Божої. Божественну літургію проведено на місці з’явлення Пречистої Діви Марії — біля Довбушевої криниці на полонині Гаджина. Священики сіл Бистрець, Бережниця та Замагора здійснили богослужіння та освятили воду у криниці. А далі високогірними стежками прочани пройшли 14 стацій Хресної дороги. Охочі навіть скупалися у джерелі.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Івано-Франківською митрополією УГКЦ.

 

ДОВІДКА

За Вікіпедією, Крилоське Євангеліє створене за часів Галицько-Волинського князівства та доповнене на початку XIV століття. Запис на раритеті свідчить про те, що 1576 року рукопис зберігався в Успенському кафедральному соборі Крилоса (село на той час мало статус давнього міста Галича). Далі є запис 1699 року про перебування Євангелія в Молдові, згодом — у бібліотеці Московського друкарського двору. 1786-го рукопис передали до Московської Синодальної бібліотеки, а з 1920 року зберігається в Державному історичному музеї (Москва).