Апеляційним судом Закарпатської області в повному обсязі задоволено скаргу прокуратури, зокрема, скасовано рішення суду першої інстанції, яким Невицький замок передано у власність Кам’яницької сільради та визнано безгосподарним майном.
Наслідком незаконного судового рішення стала подальша реєстрація Невицького замку як нежитлової будівлі за Кам’яницькою сільрадою.
Суд апеляційної інстанції погодився із доводами прокуратури, що Невицький замок-фортеця XIV століття є пам’яткою архітектури національного значення. І на підставі закону, пам’ятки архітектури без згоди відповідного органу охорони культурної спадщини забороняється передавати у користування, володіння або управління.
Крім того, прокурором в судовому засіданні доведено, що ще в 2009 році Невицький замок, як пам’ятка архітектури, внесено до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад, тому на момент винесення судом першої інстанції рішення він не був безгосподарним майном.
Отже, колегія суддів, інформує прес-служба прокуратури області, задовольнила апеляційну скаргу прокуратури, скасувала рішення Ужгородського міськрайонного суду та залишила заяву Кам’яницької сільської ради без розгляду, повернувши таким чином фортеці XIV століття статус пам’ятки архітектури національного значення.
Відтепер оперативним управлінням фортеці займатиметься департамент культури облдержадміністрації. Водночас з ОДА нагадують, що в 2010 році Невицький замок був переданий Кам’яницькій сільській раді Ужгородського району з грубим порушенням законодавства як безгосподарне майно. Неодноразові звернення облдержадміністрації з проханням повернути цей унікальний історичний об’єкт Кам’яницька сільрада ігнорувала, у результаті чого під загрозою зриву опинився проект реставрації замку вартістю 11,2 мільйона гривень. Левова частка цих грошей (10,7 мільйона) має надійти з державного бюджету України в рамках фінансування проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів, отриманих від Європейського Союзу; ще 500 тисяч виділить обласний бюджет.

Ужгород.