У навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина», що на Тернопільщині, під егідою Тернопільського державного медичного університету імені Горбачевського відбулися ХІІІ Міжнародні літні студентські школи. Студенти-медики з університетів Німеччини, Грузії, Узбекистану, Польщі та Єгипту збагатилися новими знаннями, незабутніми враженнями від подорожей та екскурсій і вечорів біля багаття.

«Під час Літніх шкіл студенти мають змогу не лише відпочити й набратися сил для нових звершень, а й ознайомитися з елементами культури, історії, мистецтва різних країн, дізнатися цікаве про Україну, обмінятися досвідом навчання у своїх вишах, знайти нових друзів, сформувати власне коло міжнародного спілкування. Два дні поспіль відбувалися майстер-класи від викладачів Університету Аккону (Берлін, Німеччина), що складалися з теоретичної частини, практичних завдань, інтерактивного спілкування. Їх присвятили проблемам громадського здоров’я та аналізу ситуації на сході нашої країни. За участь у майстер-класах кожен студент отримав сертифікат учасника», — розповіла організатор та ідейний натхненник проекту Наталія Лісничук.
Кращі студенти ТДМУ заздалегідь готуються до зустрічі іноземних гостей, вишукують різноманітні цікавинки, репетирують програму зустрічі й відкриття Літніх шкіл, готують презентацію України та рідного краю. Цьогорічна програма шкіл була надзвичайно насиченою. Урочистості з нагоди відкриття поєднали презентацію навчального закладу, ретроспективу в українську історію, дефіле в українському одязі, привітання від учасників Літніх шкіл минулих років, флешмоб студентів, етнографічну виставку, яку вдало доповнили картини тернопільського митця Юрія Чумака. Майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки-трав’янки, проведений Орисею Смачило та її донькою Оріяною, подарував море позитивних емоцій. Також гості були на екскурсії, поспілкувалися з ректором ТДМУ, професором Михайлом Кордою.
Назавжди запам’ятаються учасникам шкіл сплав Дністром, огляд Дністровського каньйону, панорама Заліщиків. На завершення сплаву в селищі Устечко всі скуштували традиційні українські страви — борщ і вареники зі сметаною від місцевих господинь.
Потім були тренінги й змагання з медицини невідкладних станів, які впродовж останніх 10 років проводять колишні студенти ТДМУ, а нині — кандидати медичних наук Юрій та Ірина Сороки. Змагання відбувалися у вигляді квесту, під час якого потрібно було виконувати різноманітні завдання, а також надавати першу невідкладну допомогу в різних змодельованих ситуаціях.
Під час закриття ХІІІ Міжнародних літніх студентських шкіл кожна делегація презентувала власний номер, тож святковий вечір нагадував зустріч у дружньому колі. Було багато пісень, танцювальних композицій, спогадів і подяк від учасників за грандіозне молодіжне свято під назвою «Міжнародні літні студентські школи у Тернопільському державному медичному університеті».

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою ТДМУ.