Кабінет Міністрів України доручив Держаудитслужбі, ДФС, Держгеокадастру та Національній поліції перевірити лісові господарства з метою виявлення незаконної вирубки лісу та контрабанди кругляка до ЄС. Цю тему «Голос України» бере на контроль. Сьогодні подаємо першу публікацію нашого кореспондента із найбільш лісистої області — Закарпатської.

Спочатку наситити внутрішній ринок

— Протягом минулого року заготовлено 1,2 мільйона кубометрів деревини, що майже на 170 тис. м3 менше, ніж у 2016-му, коли заготівля становила 1,3734 млн, — каже заступник начальника обллісмисливгоспу Василь Кий (на знімку).

— Нинішнього року, за попередніми розрахунками, заготівля не перевищить 1,07 млн кубів.
Отже, намітилася тенденція до зменшення рубок. Із загального обсягу заготівлі деревини приблизно одна третина — 330—350 тис. кубів — це дрова паливні. Практично реалізація всіх дров відбувається на внутрішньому ринку. Торік підприємствами управління заготовлено 460,8 тисячі кубометрів паливних дров. Із них населенню реалізовано майже половину — 49 відсотків; бюджетним організаціям — 23 тис. кубів — 5 відсотків; решта — іншим суб’єктам господарювання.
— А якщо брати, Василю Васильовичу, експорт? — запитую.
— За минулий рік реалізовано деревини у круглому виді 1,137 млн кубів. Із них на експорт відправлено 1600 кубометрів дров — однометрових і поколотих. Це становить 0,14 відсотка всієї заготівлі, — констатує В. Кий. — Протягом першої половини 2018 року всього реалізовано 544,1 тис. кубометрів деревини, а з цієї кількості експортовано 1300 кубиків дров паливних — це 0,2 відсотка. Решта споживається на внутрішньому ринку.
Зрозуміло, що поки що експортна ціна вища, ніж на вітчизняному ринку. Але, зважаючи на попит населення і бюджетних установ, лісівники дотримуються саме такого стану справ.

...І ретельна перевірка кожного сертифіката

Закарпатське облуправління лісового і мисливського господарства видає сертифікати про походження деревини для здійснення експортних операцій. Такий порядок діє давно.
— Ми дуже прискіпливо перевіряємо подані документи, які є підставою для видачі сертифіката походження, — каже В. Кий. — Якщо виникає найменший сумнів — то ведеться додаткова ретельна перевірка. По-друге, діє закон про заборону вивезення за кордон круглих лісоматеріалів — код 4403. І ми його виконуємо. Дозволено тільки однометрові колоті дрова.
У масштабах однієї області, будемо сподіватися, названого закону справді дотримуються. Але ж існують, очевидно, певні шпаринки, крізь які вдається «пролізати». Тому уряд недаремно хоче навести державний порядок в експорті лісоматеріалів.
Кореспондентові «Голосу України» вдалося через свої джерела з’ясувати певні «м’які місця», завдяки яким деяким ділкам таки вдається вивозити за рубіж лісоматеріали хорошої якості в обхід заборони.
Отже, насамперед у чинному законодавстві України не передбачено начебто маленьку дрібничку: єдиного електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів.
Що це означає?
Коли відпускається деревина, то параметри кожної колоди (довжина, діаметр, сорт, порода, сортимент) заносяться в електронну базу даних, і на кожній колоді прибивається бирка. І ця вся інформація автоматично потрапляє в центральну базу даних. Тому будь-хто, у кого під руками смартфон, набравши номер бирки, зможе отримати відомості, звідки деревина і т. д. Тобто, повний набір «паспортних» даних. Та вся сіль у тому, що електронний облік існує лише у господарствах, які підпорядковані Держлісагентству!.. А всі інші постійні лісокористувачі з подібним обліком не пов’язані. Тож у них і руки розв’язані. Закон, як бачимо, дозволяє. Існують певні шпаринки, крізь які вдається «пролізати». То чому б спритним ділкам цим не скористатися і не заробити? Ось така «дрібничка», яка виливається у відому нам ситуацію. Але керівництво прикордонного Закарпаття, через залізничні станції якого ніч-день їдуть товарняки з різною продукцією до країн Євросоюзу, вже кілька років поспіль, образно кажучи, — тримає «фронт», через який вагони з лісом не мають ані найменшого шансу виїхати за межі українського кордону.

«Автори контрабандної схеми давно відомі!»

Встановлювати тих, хто запровадив схеми контрабанди лісу до країн ЄС, немає сенсу, оскільки вони давно відомі! Так прокоментував голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль (на знімку)

доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана перевірити лісові господарства з метою виявлення незаконної вирубки лісу та контрабанди кругляка до ЄС.
— Ще в 2016 р., щоб поставити край контрабанді українського лісу в Євросоюз, моїм розпорядженням по всіх залізничних станціях Закарпаття були зупинені 200 вагонів із кругляком, — констатує керівник прикордонної області. — Цей ліс під виглядом дров держлісгоспи практично з усієї України продавали по 25 євро за кубометр фірмам-посередникам, а ті по 100-120 євро перепродували виробникам. Кінцевим отримувачем українського лісу були переважно австрійські деревообробні підприємства, і коли ми зупинили цю злочинну схему, до мене навіть приїжджала сваритися посол Австрії в Україні. У результаті від держлісгоспів із різних областей України ми «нажили» 84 судові позови, які досі розглядаються в судах різних інстанцій. Нам погрожують штрафами, блокуванням рахунків, Божою карою і т. д. Тобто маємо цілком абсурдну ситуацію — держлісгоспи судяться з обласною державною адміністрацією! А лідером у продукуванні позовів стало Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства. Хочу нагадати, що тодішній голова ДФС Роман Насіров щодня присилав на Закарпаття комісії, які називали моє розпорядження незаконним і давали вказівки митниці пропустити вагони з лісом-кругляком у країни ЄС. Незважаючи на весь цей пресинг, жоден вагон через Закарпаття до Євросоюзу не пройшов. І якщо сьогодні хтось хоче натякнути, що наша область теж займається контрабандою лісу, то може отримати дуже жорстку відсіч. Бо в тій ситуації нам ніхто не хотів допомогти, всі тільки ставили палиці в колеса, — каже очільник області.
Г. Москаль ще раз надає свою телеграму Прем’єр-міністру України, датовану 24 червня 2016 року, в якій «чітко вказано, хто саме займався цими схемами. Закарпатських держлісгоспів у списку не було й немає з тієї причини, що ми не вивозимо ліс за кордон. Тому якщо зараз оголошується реальна, а не декларативна боротьба з контрабандою лісу, прошу притягнути до відповідальності тих, хто ще з 2016-го завалив нас позовами, а зараз почувається цілком комфортно».

Закарпатська область.

ДОВІДКА

Площа всіх лісів закарпатського регіону — 687,9 тисячі гектарів. Ліси займають 51,2 відсотка території області. Це найвищий показник в Україні. Загальний запас деревини — 211 млн кубометрів!
Доречно додати також, що природно-заповідний фонд займає 182,4 тис. га, або 13,9 відсотка території області.

Фото автора.

КОМЕНТАР

Заборона експорту гранул, пелет, брикетів  перешкоджає  виробництву альтернативних видів палива

Голова Закарпатської обласної ради Михайло РІВІС (на знімку):

— Враховуючи необхідність збереження лісів та для запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів, депутати облради звернулися до Верховної Ради України з проханням внести зміни до законодавства у частині запобігання незаконному експорту деревини паливної.
У зверненні зазначається: «Третього липня 2018 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», який наразі Президент України повернув до парламенту з пропозиціями.
Метою документа є забезпечення збереження лісового фонду країни шляхом обмеження внутрішнього споживання необроблених лісоматеріалів і посилення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне вирубування лісу та подальший його експорт поза митним контролем (контрабанду).
Однак, разом із цим, пунктом 2 Розділу ІІ «Прикінцеві положення» проекту встановлено імперативну норму про те, що «тимчасово, строком на вісім років з дня набрання чинності цим законом, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (товарна позиція 4401 згідно з УКТЗЕД)».
Згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), складеною на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів, до переліку товарів за кодом 4401 відноситься деревина паливна у вигляді колод, полін, хмизу, гілок, сучків тощо; деревна тріска або стружка; тирса, тріска, стружка, уламки, відходи деревини та скрап, агломеровані або неагломеровані, у вигляді колод, полін, брикетів, гранул тощо.
Таким чином, під заборону експорту потрапила ціла низка товарів (гранули, пелети, брикети з деревини), які відносять до альтернативних видів палива, розвиток виробництва яких сприятиме енергонезалежності, до чого прагне Україна.
До того ж використання та виробництво твердого біопалива на цей час сприяє зниженню забруднення природного середовища. Застосування твердого біопалива підтримується на рівні багатьох держав. Вважаємо, що державна підтримка повинна полягати у створенні сприятливих умов для розвитку цієї галузі, у тому числі безперешкодного експорту продукції українських виробників.
Також вважаємо, що заборона експортувати гранули, пелети, брикети з деревини не досягає цілей попередження незаконної вирубки лісу, не запобігає нелегальній лісозаготівлі чи контрабанді лісу, а тільки перешкоджає розвитку виробництва альтернативних видів палива в Україні та погіршує умови ведення підприємницької діяльності.
Отже, депутати Закарпатської обласної ради, підтримуючи саму ідею криміналізації контрабанди «лісоматеріалів необроблених», закликають народних депутатів України вжити передбачених законодавством заходів для того, щоб замінити у пункті 2 Розділу ІІ «Прикінцеві положення» проекту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів» слова «товарна позиція 4401 згідно з УКТЗЕД» на «товарна позиція 4401100000 згідно з УКТЗЕД», до якої відносять деревину паливну у вигляді колод, полін, сучків, хмизу, гілок тощо.