Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), планує зобов’язати виробників електричної енергії публікувати інформацію про вплив на навколишнє середовище за попередній рік. Така вимога зумовлена новим Законом «Про ринок електричної енергії», який почне діяти з липня 2019 року.
«Рівненська АЕС готова до екологічних нововведень. У нас є вся необхідна інформація щодо запланованих змін. Щоквартально та щорічно відповідні звіти надаються на адреси НАЕК «Енергоатом», Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА, Головного управління статистики у Рівненській області, Рівненського обласного управління водних ресурсів. Згадані нововведення дадуть змогу вкотре довести той факт, що сьогодні атомна енергетика — це найбільш екологічно чистий вид генерації електроенергії», — підсумував начальник служби охорони навколишнього середовища РАЕС Олександр Горковлюк.
За його словами, Рівненська АЕС ретельно та відповідально контролює стан навколишнього середовища у зоні розташування електростанції.

Стан довкілля навколо РАЕС перебуває під пильним контролем фахівців еколого-хімічної лабораторії (на знімку), які проводять лабораторні дослідження поверхневих та зворотних (стічних) вод річки Стир тричі на тиждень за 25 показниками.
Тим часом спекотне літо не стане на заваді безпечній роботі обладнання та персоналу атомної електростанції, адже на енергоблоках ефективно працюють системи кондиціонування та вентиляції, а для працівників забезпечені комфортні умови праці.
Цілодобовий моніторинг температури проводиться у виробничих приміщеннях та приміщеннях з електротехнічним устаткуванням РАЕС за допомогою автоматизованої системи технологічних параметрів «СПРУТ». На енергоблоках № 1 та № 2 у весняно-літній період стабільно працюють холодильні машини 1,2-Р та 1,2-К. На енергоблоках № 3 та № 4 у виробничих приміщеннях встановлено по 56 сучасних промислових кондиціонерів. Система кондиціонування забезпечує також стабільну роботу нових потужних електродвигунів насосів технічної води, підтримуючи належний температурний режим обладнання.

Вікторія ЛЕОНОВА,
керівник прес-центру Рівненської АЕС.
Фото надано автором.