На Прикарпатті побували депутат Європарламенту від Естонії Іварі Падар та голова громади Отепя (Естонія) Кайдо Тамберг. Іноземці поділилися успішним досвідом місцевого врядування у цій балтійській країні з учасниками форуму «Перспективи розвитку сільських територій ОТГ».

Голова Матеївецької ОТГ Петро Книшук (другий ліворуч) знайомить гостей (праворуч — депутат Європарламенту від Естонії Іварі Падар) з успіхами    громади.

Фото автора.

Форум відбувся з ініціативи асоціації «Інститут кооперації місцевого самоврядування» (ІКОМІС), за підтримки Івано-Франківського центру розвитку міського самоврядування (ЦРМС) та асоціації ОТГ Івано-Франківщини. У його роботі взяли участь голови більшості об’єднаних територіальних громад Прикарпаття, а також гості від ОТГ із Херсонської, Волинської, Хмельницької, Черкаської, Тернопільської областей.

Захід розпочався з офіційної зустрічі в Івано-Франківську. Директор ЦРМС Руслан Панасюк та радник із питань регіонального розвитку Ігор Мельничук розповіли про успіхи регіонального розвитку Прикарпаття в контексті проведення реформ.

Презентував напрями діяльності асоціації «Інститут кооперації місцевого самоврядування» (ІКОМІС) її голова Ігор Миклащук. Він, зокрема, розповів, що ІКОМІС, за підтримки асоціації «Українська аграрна рада», працює над потужним проектом сприяння розвитку ефективних ОТГ. Безпосередньо в громадах проводять аудит та надають рекомендації за секторальними реформами, в медицині, освіті, інфраструктурі. Його складовим є проекти «Освіта XXI століття», з реалізації досвіду Українського аграрного ліцею, та ще низка, що стосуються ефективного місцевого врядування.

«Ми вивчаємо, зокрема, естонський досвід управлінських практик на місцевому рівні із залученням менеджерів із Естонії на довготермінових умовах, щоб вони працювали в нашій країні, — наголосив Ігор Миклащук. — Це в короткостроковій перспективі.

А далі плануємо вийти навіть на законодавчий рівень. Так, як це робить Українська аграрна рада, захищаючи товаровиробників, готувати законопроекти і обстоювати інтереси громад на законодавчому рівні. Є міжфракційне об’єднання у Верховній Раді — «Аграрна рада».

Важливим напрямом діяльності ІКОМІС є сприяння реалізації проектів, спрямованих на самозайнятість домогосподарств. Це робочі місця та загалом покращення ситуації в сільській місцевості.

Експерт з економічного розвитку сільських територій Василь Міракін поділився на форумі досвідом впровадження практичної моделі кооперації на селі, зокрема в овочівництві.

Заступник директора Українського аграрного ліцею (УАЛ) Алла Товкес розповіла про інноваційний освітній досвід закладу як дієвий формат упровадження нової української школи. Методика ліцею заснована на кращих освітніх практиках Естонії та Фінляндії. Філію УАЛ цьогоріч відкриють у Тишківській ОТГ Кіровоградської області (Кропивницький).

Поділилися успішними практиками реформ та реалізації проектів у своїх громадах і присутні на форумі голови ОТГ. Гості побували в Матеївецькій об’єднаній територіальній громаді Коломийського району, де голова ОТГ Петро Книшук і старости розповіли про ситуацію в найуспішнішій громаді Прикарпаття.

Наступного дня радник з питань регіонального розвитку ЦРМС Ігор Мельничук розповів про грантові можливості розвитку сільських територій. Гості побували в селі Спас, де ознайомилися з цінностями та принципами роботи СОК «Чиста флора». Крім того, відвідали Печеніжинську ОТГ, де її голова Ігор Довірак розповів про кращі практики місцевого розвитку.

Івано-Франківська область.