У середу п’ять політичних партій Словенії домовилися про формування лівоцентристського уряду. На посаду прем’єр-міністра вони запропонували Мар’яна Шареца, який є засновником і лідером політичного об’єднання «Список Мар’яна Шареца».
На дострокових парламентських виборах, що відбулися 3 червня, ця партія здобула 12,6 відсотка голосів виборців і посіла друге місце після  правоцентристської Словенської демократичної партії (СДП), у якої 24,4 відсотка. Її очолює двічі екс-прем’єр Словенії Янез Янша. Ось йому президент Словенії Борут Пахор і вручив першому мандат на формування уряду. Але наприкінці липня Янша повідомив главі держави, що йому не вдається зібрати більшість із 46 голосів депутатів (із 90) і він повертає мандат. На союз із СДП, яка має 25 місць у парламенті, не пішла жодна політична партія.
З першої спроби не вдалося сформувати коаліційну більшість і екс-меру маленького провінційного міста Камник Мар’яну Шарецу. Президент навіть сповістив парламент, що жодна з партій поки що не може сформувати більшість і очолити уряд за підсумками виборів. Словенські ЗМІ навіть припустили, що з патової ситуації країна може вийти тільки після проведення нових виборів.
Оглядачі зазначають, що й лівоцентристська п’ятірка, яка утворює коаліцію, не має необхідної більшості в парламенті з 46 депутатів. Наприклад, «Список Мар’яна Шареца» отримав 13 депутатських місць, що майже вдвічі менше, ніж Словенська демократична партія Янеза Янші, а разом вони «наскребли» тільки 43 осіб. Тобто, для абсолютної більшості нової коаліції не вистачає лише 3 депутатів. Можливо, коаліція зможе перетягти на свій бік когось із альянсу Об’єднаних лівих, у яких 9 місць у парламенті, або партії «Нова Словенія», що має 7 представників. Не скидає коаліція з рахунків і Словенську національну партію, представлену лише 4 депутатами. З ними в п’ятірки не такі величезні розбіжності, як із партією Янеза Янші, котрий заплямував свою репутацію хабарництвом під час укладання у 2006 році найбільшого в історії словенської армії договору на 278 мільйонів євро з фінською компанією Patria на купівлю 135 бронетранспортерів. В 2013-му він був засуджений до тюремного ув’язнення, а після 176 днів відбування покарання за рішенням Конституційного суду випущений на волю. Та й у разі повторних виборів ці карликові партії взагалі можуть втратити своє представництво в Державних зборах Республіки Словенія, тому в їхніх інтересах не допустити нового голосування.
Хоч би як там було, але очікується, що 17 серпня в парламенті відбудеться голосування з призначення Мар’яна Шареца прем’єр-міністром нового уряду Словенії. До речі, Мар’ян Шарец — колишній актор-комік, який на популярному словенському телеканалі сміливо й різко критикував представників влади та пародіював їх. Його популярність у країні зростала, і на цій хвилі він був обраний мером міста Камник. А потім створив політичну партію «Список Мар’яна Шареца». Як її представник на останніх президентських виборах висунув свою кандидатуру на найважливішу посаду країни й навіть вийшов у другий тур, де поступився нинішньому президентові Боруту Пахору.
Тому не виключено, що парламент затвердить народного улюбленця на посаду прем’єра. Щоправда, супротивники нагадують Шарецу, що критикувати владу легко, а от перебувати при владі й керувати країною — справа не з легких. І таланта коміка для цього недостатньо.