У Македонії ще не стартувала пропагандистська кампанія перед референдумом про вступ до НАТО і ЄС, а також перейменування країни, а опозиція вже почала атаки на уряд. 
Після заяви міністерства фінансів про те, що наступного тижня для погашення держборгу в розмірі 32,5 мільйона євро буде випущено цінні папери на цю суму, опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ обвинуватила Зорана Заєва і його міністрів у невмілому керівництві, через яке зростає державна заборгованість.
Але заступник міністра фінансів Шилет Ерезі з цифрами в руках спростував ці обвинувачення. Він повідомив громадськості, що з 2006 по 2016 рр., коли країною керували представники ВМРО-ДПМНЄ, держборг Македонії збільшився вдвічі — з 23 відсотків від ВВП країни до 48,5. За перших шість місяців цього півріччя країні вперше за багато років удалося погасити 200 мільйонів євро боргу.
Зараз міністерство фінансів гарантує: до кінця року економічне зростання утримається на рівні 3,2 відсотка, а реалізація капітальних інвестицій сягне 90 відсотків. Це дасть змогу країні розплачуватися із внутрішніми й зовнішніми боргами.
На критику опозиції відповіла й Державна виборча комісія, яка організовує референдум — на це держава виділила 2 716 320 євро. Її представники повідомили, що витрати на проведення плебісциту знижуватимуться, а для керівництва Державної виборчої комісії не передбачено жодних бонусів.