Наявність реальної загрози «з морським краєвидом» з боку Росії вчора підтвердив Секретар РНБО України Олександр Турчинов, перебуваючи в районі проведення операції Об’єднаних сил. «Ми бачимо спроби РФ фактично розпочати військово-економічну блокаду Азовського узбережжя України», — сказав він. За словами Секретаря РНБО, нарощування військової присутності РФ поєднується з «грубим порушенням міжнародного морського права в Азовському морі, що проявляється, зокрема, у незаконному будівництві Керченського мосту й зростанні кількості інцидентів із затриманням російськими військовими вітчизняних та іноземних суден».

Маріупольський напрямок у зоні ООС є одним із найзагрозливіших, «де не виключена можливіть проведення ворогом як сухопутних, так і морських десантних операцій уздовж Азовського узбережжя», — констатував Турчинов.

Олександр Турчинов під час перебування в районі проведення ООС перевіряв готовність до протидії російській агресії на півдні України, організацію берегової оборони та захист узбережжя Азовського моря.

Проведена нарада з керівництвом МОУ, командуванням ООС, керівниками Держприкордонслужби, Нацполіції та НГУ була присвячена питанням посилення та організації берегової оборони і ефективної протидії сухопутним і морським провокаціям з боку РФ. Секретар РНБО України обговорив з командуванням ВМС ЗСУ питання створення в Азовському морі корабельно-катерної групи.

На думку Турчинова, для адекватної протидії російській експансії необхідно посилення військово-морської присутності України в регіоні шляхом «перебазування частини корабельно-катерного складу ВМС ЗСУ, розгортання додаткових постів спостереження за береговою лінією й акваторією моря, а також груп швидкого реагування на російські провокації в Азовському регіоні».

Тим часом Росія продовжує будувати свою військову базу в окупованому Кримі, який перетворює на потенційний плацдарм для наступу. Загроза з анексованого півострова поширюється не тільки на Україну, а й на Європу. «Там є все: кілька видів крилатих ракет морського, сухопутного та повітряного базування. Усі вони можуть нести ядерні боєголовки й пройшли випробування в сирійській війні. Нові кораблі, підводні човни, малі ракетні кораблі з ракетами «Калібр» уже знають смак крові — вони стріляли тим самим «Калібром» по справжніх цілях у Сирії. Коли командир підводного човна вже не вперше натискає кнопку «Пуск», то йому, за великим рахунком, байдуже, де саме розташована ціль — у Сирії чи в Європі. Це війська, які готові до війни з ким завгодно», — заявив в інтерв’ю «Апострофу» експерт із питань Криму, головний редактор порталу BlackSeaNews, голова наглядової ради фонду «Майдан закордонних справ» Андрій Клименко.