На Волині урочистою ходою художніх колективів центральними вулицями Луцька і великим гала-концертом в замку Любарта розпочався Восьмий Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня». Так мальовничо та з козацьким запалом стартувало мистецьке свято, що єднає українців усього світу навколо національних духовних цінностей.
Цьогоріч дійства «Берегині» заплановані не лише у Луцьку, а й в історичному Берестечку, де на центральному майдані відбудеться концерт «Козацька слава у віках», а також в урочищі Вовчак, що в Турійському районі, колисці Української повстанської армії, де проведуть мистецьку акцію «Ми — нащадки своїх героїв».
На фестивалі представлені кращі фольклорні колективи Волині, майже всіх областей України, а також Франції, Словаччини, Румунії, Польщі, Білорусі.
Програма заходу не обмежується лише концертами фольклорних колективів. Так, у Волинському краєзнавчому музеї працюватиме науково-практична конференція «Народна творчість українців у просторі і часі». Впродовж усіх фестивальних днів відбуватимуться спілкування з носіями «живого» фольклору — обрядові дійства, виставка майстрів народного мистецтва «Від роду і до роду», ярмаркування, «Волинське подвір’я», де будуть представлені унікальні вироби традиційного народного мистецтва.
Завершиться фестиваль у неділю гала-концертом «Уклін тобі, Україно!» та святково-обрядовим дійством «Золотий вінок» на змонтованій на Театральному майдані Луцька сцені.
Зауважимо, востаннє фестиваль на Волині проводили п’ять років тому, ще у вересні 2013-го.

Волинська область.