Артефакти, знайдені кілька років тому під час розкопок на Поштовій площі, майже два дні поспіль заливало водою. Сталося це через тріщину в заглушці водоводу і прорив труби. А поки причину встановлювали, а потім ліквідовували, вода струмками стікала по стінах, утворилося також багато багнюки. Активісти б’ють на сполох і скаржаться на те, що відповідні служби не дуже й поспішали ліквідовувати аварію. Занепокоєні також археологи, за їхніми словами, підтоплення серйозно загрожує розкопкам. При тому що вони й так надто довго залишаються в напівзаконсервованому стані, а подальша їхня доля не вирішена. На місці історичної знахідки на Поштовій площі тимчасово припинено проведення екскурсій. Поліція зафіксувала факт руйнації.
Утім, аварія лише додала проблем, адже київські депутати так досі й не спромоглися поставити крапку в цьому питанні, тож підтоплення ще й грає на руку забудовнику, який намагається звести там торговельний центр.
Як відомо, у 2015 році під час будівельних робіт під Поштовою площею було виявлено артефакти часів Київської Русі. Знахідкою одразу ж зацікавилися археологи, почалися розкопки. Незабаром вчені заявили, що знайшли більше тисячі старовинних предметів і залишки кварталу Київської Русі. Це зруби і частоколи, які датуються ХІ—ХІІ століттями, а також предмети побуту — діжки, посуд, прикраси, монети, князівські печатки та ін.
У разі подальших розкопок, переконані археологи, може виявитися, що під Поштовою площею в Києві — «другі Помпеї», тільки набагато більші. А це означає, що місце між річковим вокзалом і Володимирським узвозом є сакральним, оскільки припускається, що саме тими підземними вулицями люди йшли скидати язичницьких богів і приймати хрещення.
На жаль, рішення, яке б влаштувало і столичну владу, і забудовника, і археологів, немає досі. Тим часом пам’ятка зазнає серйозної шкоди.