З послом Республіки Кіпр в Україні Луїсом Телемаху днями зустрілися голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль та заступник голови обласної ради Петро Грицик. Дипломат прибув із ознайомчою поїздкою на Закарпаття з метою налагодити ділові відносини. Кіпр є одним із основних інвесторів в Україні, маючи 22,7% від загального обсягу іноземних інвестицій в економіку нашої держави.

— Те, що Закарпаття — екологічно чистий регіон, дуже важливо, адже багато коштів ми вкладаємо саме в розвиток альтернативних видів енергетики, — наголосив Луїс Телемаху (на знімку). — Кіпр, як і весь світ, дуже потерпає від глобального потепління. 22% електроенергії Кіпру виробляється за рахунок альтернативних джерел. Особливо пріоритетним є використання сонячної енергетики. Дорогою до Ужгорода я бачив у вас багато сонячних панелей — це те, в що ми хочемо інвестувати.
Цікавила дипломата й ситуація на Закарпатті щодо впровадження реформи з децентралізації влади. За словами посла, Євросоюз фінансує зі свого бюджету значну кількість відповідних проектів в Україні.
— Децентралізація — це передача повноважень з центру на місця, від Києва — Ужгороду, Львову, Одесі й іншим областям, — цитує Геннадія Москаля прес-служба ОДА. — За період перебування при владі Януковича відбулася централізація. Від облдержадміністрацій забрали повноваження розпоряджатися землями, природними ресурсами, водними об’єктами. Свої обіцянки щодо повернення цих повноважень на місця, які виголошували на минулих виборах, політичні партії, прийшовши до влади, не виконали.
Луїс Телемаху відзначив, що одним із пріоритетних напрямів співпраці для Кіпру є розвиток туризму. За його словами, серед найпопулярніших країн, які обирають українські туристи, Кіпр посідає дев’яте місце. Загалом щорічно Кіпр відвідують 4 мільйони туристів, що втричі більше, ніж населення країни. Посол зауважив, що на Закарпатті, як і по всій країні, бракує розвинутої туристичної інфраструктури і ноу-хау в наданні відповідних послуг. «Я хочу, щоб ваші підприємці та всі, хто працює у сфері туризму, ознайомилися з досвідом Кіпру, можливо, навіть за допомогою організації певних тренінгів», — додав посол.
Г. Москаль наголосив, що Закарпаття посідає одне з перших місць у державі з розвитку туризму.
Посол Республіки Кіпр перебуватиме на Закарпатті ще кілька днів. Він проведе зустрічі з керівниками Ужгорода, науковцями та підприємцями.

Василь НИТКА.
Фото прес-служби ОДА.

Ужгород.