Артем Ситник звітував про роботу НАБУ

Учора директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник привселюдно презентував підсумки за півроку й анонсував подальші напрями діяльності. Так, за його словами, сума коштів, на повернення яких може розраховувати держава завдяки позовам НАБУ, становить шість мільярдів гривень. Лише сума позовів за справою ПАТ «Укрнафта» становить мільярд. Ситник відзначив, що корупційні схеми, які розслідуються, часто пов’язані з укладанням незаконних угод топ-менеджерами державних підприємств. Особливо це стосується держзакупівель.

«Цифри свідчать про те, що, на жаль, корупція в Україні не має меж. Майже немає корупційних схем, які б завершилися в Україні. За весь період роботи ми надіслали 371 запит в інші держави. І за перше півріччя 2018 року ми вже надіслали 83 таких запити», — зазначив голова НАБУ.

Не залишив поза увагою керівник бюро й відносини з главою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким. Мовляв, НАБУ оскаржуватиме рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії (КДКП), яка вирішила не звільняти з посади керівника САП Назара Холодницького, цей позов майже готовий і найближчим часом його буде підписано.

Артем Ситник також повідомив, що НАБУ відчуває опір Генпрокуратури. На його думку, це пов’язано з якоюсь конкуренцією, тому що бюро, також як і ГПУ, має право прямого співробітництва з міжнародними колегами.

«І, на жаль, ми тут зустрічаємося з певним опором, але можу сказати, що ми його успішно долаємо», — додав директор НАБУ.

Керівник Національного антикорупційного бюро поінформував про те, що НАБУ аналізує нову інформацію, пов’язану зі справою відносно глави президентської кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта, котрий отримував кошти від українських політиків, поскаржившись водночас, що матеріали цієї справи з’явилися в НАБУ після того, як народні депутати й колишні представники СБУ представили їх привселюдно. «Пріоритетом для нас були діючі чиновники, підслідні Антикорупційному бюро. В основному там фігурували прізвища екс-чиновників. Манафорт — це не суб’єкт, підслідний НАБУ, і дії, які йому інкримінуються, як я знаю зі ЗМІ, пов’язані з ухилянням від сплати податків, відмиванням коштів, тобто він не був державним чиновником. Але та інформація, яка була оприлюднена, ми про неї раніше не знали. Це свіжа інформація й ми її аналізуємо», — пояснив Ситник.

Він також заявив, що підготовлено проекти підозр у справах, у яких фігурують народні депутати України, не називаючи прізвищ. За словами Ситника, детективи НАБУ планують направити ці справи в САП, щоб надалі «виходити на Верховну Раду».