Після кількох невдалих спроб опозиції провести позачергову сесію Рівненської обласної ради всі сторони політичного протистояння 3 лютого сіли за стіл переговорів, до яких долучилися й представники духовенства, громадськості. Про це ми повідомляли на нашому сайті, як і про те, що першими результатами цих переговорів стало рішення провести 4 лютого пленарне засідання Рівненської обласної ради.

Уже напередодні було зрозуміло, що головним питанням сесії стане не стільки затвердження обласного бюджету та прийняття інших важливих рішень щодо забезпечення життєдіяльності Рівненщини, скільки боротьба за посаду голови Рівненської обласної ради, на яку претендує опозиція.

Оскільки переговори 3 лютого проходили за зачиненими для преси дверима, можна припустити, що вони стали не чим іншим, як торгами за цю посаду. Схоже, результатом таких «політичних торгів» стала домовленість, що за міжфракційним об’єднанням «Європейський вибір» (сюди увійшли депутати від більшості) залишаться посади заступників голови Рівненської облради, а квота щодо посади голови облради — за міжфракційним об’єднанням «Народна рада».

Таку можливість опозиціонери одержали на сесії 4 лютого після того, як на ній було зачитано заяву голови Рівненської обласної ради Юрія Кічатого про звільнення. Нагадаю, що він уже кілька днів перебуває на лікуванні в обласній лікарні (сюди з діагнозом «інсульт» потрапив після емоційного засідання президії обласної ради).

Відтак сесію почали з обрання голови Рівненської обласної ради. Обрання відбувалося на безальтернативній основі, оскільки в бюлетені для таємного голосування було внесене лише прізвище 33-річного підприємця Михайла Кириллова, який очолює міжфракційне депутатське об’єднання «Народна рада» та фракцію «Батьківщина» у Рівненській обласній раді. Однак із присутніх на сесії 69 депутатів (загальний склад 80 депутатів) у результаті таємного голосування за нього віддали свої голоси 31 депутат, чого недостатньо для того, щоб М. Кириллов обійняв цю посаду (потрібно заручитися підтримкою 41 депутата). Проти кандидатури М. Кириллова голосувало 26 депутатів, 12 утрималися.

Керівник міжфракційного депутатського об’єднання «Європейський вибір» Василь Берташ після оголошення результатів голосування закликав депутатів по міжфракційному об’єднанню «Народна рада» узгодити іншу кандидатуру на посаду голови обласної ради, яку могли б підтримати більше депутатів. За словами В. Берташа, їх міжфракційне об’єднання не висуватиме своєї кандидатури.

Після оголошення результатів голосування міжфракційне об’єднання «Народна рада» взяло перерву. А тим часом натовп обурених людей з числа протестувальників, не задоволений результатами голосування, переніс емоції до сесійної зали, закликаючи рівнян прийти до облради та допомогти вплинути на рішення щодо обрання голови облради. До речі, коли тривала сесія, на другому і третьому поверхах приміщення були помічені молодики, деякі з них у чорних масках. Пояснили, що це свободівські загони самооборони, які нібито «мають захищати громадський порядок». До речі, досі сесії відбувалися без такого численного силового супроводу...

Емоції спробував угамувати депутат Василь Берташ, який сказав, що депутати «Європейського вибору» голосували так, як велить їм їх сумління. Але якщо в опозиції немає іншої кандидатури, крім Михайла Кириллова, то він попросить своїх колег по міжфракційному об’єднанню підтримати цю кандидатуру. Інша річ, як повторне голосування перевести у правове русло. Як це зробити, підказав досвідчений депутат Роман Василишин: «знайти» якесь «порушення», за що, наче за соломинку, вхопилася лічильна комісія та опозиція.

Під час другої спроби голоси за Михайла Кириллова розподілилися так: «за» — 63, «утрималися» — 6. Отож він очолить Рівненську обласну раду.

 

Рівне.