Після ухвалення так званого закону про «амністію» на Майдані та на вулиці Грушевського настало певне затишшя, тож протестувальники мають більше можливостей як для відпочинку, так і для того, щоб переглянути фільми чи почитати книжки. Все це зараз можна знайти в Українському домі, де відразу після зайняття будівлі запрацювала «Бібліотека Євромайдану», а в конференц-залі щодня відбуваються кінопокази. Наразі бібліотека, де книжки видають під чесне слово, вже налічує декілька тисяч томів, і її фонди постійно поповнюють небайдужі люди.

Разом з тим щодня триває й робота зі звільнення затриманих активістів. Зокрема, як повідомила прес-служба прокуратури міста Києва, Апеляційний суд столиці ухвалив рішення про зміну запобіжного заходу ще для восьми протестувальників з тримання під вартою на домашній арешт. За даними столичної прокуратури, зараз із 64 підозрюваних у сутичках на Грушевського 29 перебувають в СІЗО, 34 відпущені під домашній арешт та ще з одного активіста взято особисте зобов’язання.

Проте в Майдану своя арифметика: протестувальники вимагають не просто зміни запобіжного заходу, а безумовного звільнення усіх 127 активістів, які перебувають під вартою чи під домашнім арештом.

Останнім часом також почастішали розмови про те, що «афганці» та активісти «Правого сектору» ведуть окремі переговори щодо звільнення затриманих. Фактично ці процеси розпочалися після того, як Олександр Турчинов висловився проти участі представників «Правого сектору» в переговорах між владою та опозицією. «Переговорний процес не повинен перетворюватися на мітинг. Тому я вважаю, що переговорна група репрезентована достатньо», — заявив О. Турчинов та додав, що вимоги, які опозиція ставить під час переговорів, і так обговорюються під час засідання Народної ради та узгоджуються з учасниками віче на Майдані. Після цього й з’явилися повідомлення про те, що представники радикальних організацій в обмін на звільнення затриманих готові відвести своїх людей з вулиці Грушевського та розблокувати Київську міськдержадміністрацію. Й одразу ж наразилися на звинувачення у веденні сепаратних переговорів з правоохоронцями.

У зв’язку з цим «Правий сектор» оприлюднив свою позицію щодо цих переговорів. «ЗМІ поширили інформацію про те, що представники «Правого сектору» та воїнів-афганців провели переговори з високими чинами МВС та СБУ і домовилися про звільнення полонених учасників акцій протесту в обмін на розблокування КМДА та вулиці Грушевського. З цього приводу ми заявляємо, що ініціатива у переговорах належала воїнам-афганцям. Ми, одначе, її певною мірою підтримуємо, адже розуміємо важливість звільнення полонених», — йдеться у повідомленні. Проте далі «Правий сектор» зазначає, що не може гарантувати розблокування КМДА, котра не перебуває під його контролем, проте підтверджує свою готовність «відвести своїх людей із вулиці Грушевського за умови звільнення полонених та припинення їх кримінального переслідування». При цьому в повідомленні наголошується, що в даному разі йдеться про тактичні моменти боротьби та що стратегічні цілі залишаються тими ж, що й на початку.

А оскільки наразі в приміщенні КМДА перебувають активісти «Свободи», то свою позицію щодо можливості звільнення цієї будівлі також висловив народний депутат Юрій Сиротюк. За його словами, рішення про звільнення будівлі КМДА може бути ухвалене тільки Радою Майдану, до якої входять представники усіх опозиційних сил, а не внаслідок сепаратних переговорів з міліцією.

Зауважимо, що в деяких ЗМІ також з’явилися повідомлення про участь у цих переговорах представників «Самооборони Майдану». Тож комендант та керівник загонів самооборони Андрій Парубій на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив, що деякі повідомлення, які подавались начебто від його імені, — це спеціально запущені інформаційні провокації. Вносячи ясність у ситуацію, він, зокрема, зазначив, що, по-перше, жодних переговорів з представниками МВС та СБУ уповноважені ним особи не ведуть та що окремі групи протестувальників тільки поставили його до відома, що передали силовим органам списки заарештованих «майданівців» для порядку їх звільнення. По-друге, він наголосив на незмінності власної позиції, котра полягає в тому, що «торгівля — «заручники в обмін на будівлі» є неприйнятною, аморальною та виходить за межі здорового глузду» та що політв’язні Майдану мають бути негайно звільнені в односторонньому порядку. І, по-третє, А. Парубій вважає, що переговори з владою можуть вестися лише в розрізі повернення до Конституції 2004 року, яке тягне за собою нові вибори Президента. «Однак ні я, ні «Самооборона Майдану» участі в політичних переговорах з владою не беремо. Майдан свої вимоги визначив. Вимоги Майдану лишаються незмінними», — запевнив комендант Майдану.

Підтвердженням того, що опозиція поки що не погоджується розблокувати приміщення в обмін на звільнення затриманих, є те, що в парламент уже внесено три нових законопроекти про «амністію». Зокрема, свободівці Ігор Швайка та Олександр Мирний, представники «УДАРу» Ростислав Павленко і Віталій Ковальчук, а також позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко пропонують скасувати чинний закон авторства регіонала Юрія Мірошниченка та ухвалити новий про безумовне звільнення учасників протестних акцій.

Тим часом учора регіонал Михайло Чечетов заявив, що умови так званого закону про «амністію», котрі передбачають розблокування адмінбудівель в обмін на звільнення заарештованих активістів — це нормальний компроміс між владою та опозицією. При цьому він зазначив: якщо опозиція не піде на це, то через 15 днів цей закон «помре» і люди залишаться у в’язницях.