В Інтернеті з’явилося відеозвернення медиків Євромайдану, в якому вони пояснюють свою участь в «гарячих точках» протистояння в центрі Києва. В епіцентрах столичних протестних акцій упродовж двох місяців медичну допомогу її учасникам надавали понад півтори тисячі лікарів-волонтерів.

Героями ролика стали й добровольці, які самоорганізувалися ще під час подій на Майдані Незалежності в ніч на 30 листопада минулого року, і ті, хто перев’язував поранених 1 грудня на Банковій, а потім, у січні, і на Грушевського... Свою професійну й громадянську позицію в цьому зверненні висловлюють професійні лікарі, представники Товариства Червоного Хреста, волонтери.

«Це дуже страшно, коли в тебе стріляють, коли в тебе ціляться, коли тебе намагаються вбити. Стріляли в людей — в обличчя, шию, груди, тобто стріляли на ураження», — згадує одна з учасниць подій 19 січня.

Медики заявили, що вони поза політикою. Дотримуються нейтралітету, тому надають допомогу всім, хто її потребує з обох боків барикад. «Нас не купують, ми не продаємося. Ми виходимо сюди, щоб допомагати», — такий акцент у посланні представників гуманної професії, які довели це на полі бою.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова виступила проти політизації роботи лікарів. 

Тоді ж вона заявила, що жодних звернень до очолюваного нею відомства з приводу «полювання» на волонтерів-медиків під час виконання ними професійних обов’язків з боку правоохоронців не надходило.